03 Temmuz 2016 00:32

Brexit

Brexit

Fotoğraf: Envato

Paylaş

İngiltere’nin 28 ülkeli Avrupa Birliği’nden  (AB) çıkışını belirleyen ulusal referandum - uyanık İngiliz basının verdiği isimle Brexit - dünyayı şoka uğrattı. Bu şok aslında ulusal ve küresel medyanın ne kadar dar görüşlü olduğunu ve aktarmaya çalıştıkları dünyaya dair ne kadar az şey bildiklerini gösterdi. Diğer yandan, bu karar yükselen sağcı milliyetçiliğin ve küreselleşme fikrinin kendisinden uzaklaşışına dair bir resim de sunuyor.

Avrupa Cemiyeti (AC) olarak başlayan AB, Avrupa’yı tek bir küresel güç olarak birleştirmeye dair yüzyıllardır süren bir eğilimin adıydı, yani bir çeşit “Avrupa Birleşik Devletleri”. Fikir hâlâ güçlü olsa da en büyük üyelerinden birinin “ayrılma” kararını alması birleştirici gücünün azaldığını gösteriyor. Bunun en büyük nedenlerinden biri AB’nin en çok ve en iyi şekilde ekonomik elitlerine hizmet edip, işçi sınıfı ve fakirlerini kendi başına bırakmasıydı. Brexit oyu yaşlı işçi sınıfı İngilizlerin İngiliz hegemonyasını ve İmparatorluğun eski zamanlarını özlediklerini ve (dini, etnik, milli olarak) karışmış Avrupa yahnisine batmak istemediklerini gösterdi. Diğer milletlerse komşunun tavuğunun hakikaten kaz olup olmadığını düşünüyorlar şimdi.

Medya gelecek oyu öngörmek için kamu oyu oylamaları ve uzman görüşlerini kullandı, ve tahminleri İngilizlerin Brexit’i reddedeceği ihtimali üzerinde yoğunlaştı. Yaşlı nüfusun, kırsalın, fakirlerin ve işçi sınıfının sesleri duyulmadı. Görülmeyip duyulmayan bu ses küresel bir projenin reddedicisi ve daha umutlu bir zamana dönüşün oyu oldu, sisteme derin bir şok yaşattı. Uzun süredir kaçınılmaz görülen bir küresel proje kocaman bir yumruk yedi, başka yumruklar gelecek mi hep beraber göreceğiz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...