26 Haziran 2016 00:19

Bernie'den sonrası

Bernie'den sonrası

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Milyonlarca insan, Bernie Sanders’in kampanyasının, tarihin en kötü adaylarıyla seçime girecek olan her iki parti de için ciddi problemler yarattığını düşünüyor. Bu, yaptıklarına destekçi bulamadıkları anlamına gelmiyor. Hem Donald J Trump’un, hem de Hillary Rodham Clinton’ın çok kötü özelliklere sahip oldukları anlamına geliyor. Ek olarak, her iki adayın da hatırı sayılır derecede varlıklı olmaları kendilerine fayda sağlamıyor, bilakis onlara karşı kullanılacak bir argümana dönüşüyor; çünkü bu dönem, zenginlere karşı açık güvensizliğin ve nefretin dönemi haline geldi.

Bazılarına göre, bu aday tercihleri politik sistemin yapısal bozukluğunu ispat ediyor. İşte tam da bu yüzden, vatandaşlar kararını verirken -tarihte hiç olmadığı kadar- adayların zenginliğini olumsuz anlamda bir veri olarak alıyorlar. Bu bakış gençler arasında, yaşlılara oranla, daha yaygın zira gençlik yaşlılara göre daha idealisttir. Ama bu idealizm, bu umut, bu değişime olan açlık sona ermek zorunda değil. Sanders’in başkanlık umutlarının kaybolduğu açık. Peki ya onu buraya kadar getiren hareket; daha dürüst bir politik sistem talebi; özelleşmiş sağlık sistemine karşı dikilen daha insani sağlık sistemi talebi; kitlesel hapsetmelere son verilmesi için yapılan çağrılar; polis terörüne son verilmesi için talepler?

Milyonları harekete geçiren bir aday değil, bu taleplerdi. Peki, neden yeni bir politik parti oluşturmayalım, neden kitlesel bir politik hareket organize etmeyelim? Neden? NEDEN? Bu sistem milyonlara zulmediyor. Sizin desteğinizi alacak nesi var? Büyük işçi lideri Joe Hill Utah’da darağacına yürürken yoldaşlarına şunları söyledi “yas tutmakla zaman kaybetmeyin, örgütlenin” Bernie başkanlığı kaybetti diye yas tutmayın, örgütlenin! Siyah lider KwameTure’den alıntı yapmak gerekirse “örgütlenin, örgütlenin ve ÖRGÜTLENİN”

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa