23 Haziran 2016 00:56

Hukuksuzluk

Hukuksuzluk

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Ben en çok Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hukuk başdanışmanlarını, danışmanlarını merak ediyorum. Acaba, Erdoğan’a nasıl raporlar veriyorlar? Örneğin Başhukukdanışmanı Mehmet Uçum “Ceza hukukunda yeni düzenlenen yasa hükümleri geriye doğru uygulanamaz, halkın seçtiği belediye başkanlarını valilik emriyle görevden almak demokrasiye aykırıdır, hadi görevden aldın yerine Meclisten birisi gelmesi gerekirken kayyum atamak hukuku katletmektir” falan diyor mu?

Sami Selçuk, dün verdiği röportajda en çok öğrencisi, meslektaşı olan hukukçuların gelişmeler karşısında sessizliğine üzüldüğünü açıklıyor.

Acaba, üniversite hukuk hocaları, Yargıtay ve Danıştay hakimleri, binlerce hakim; Erdoğan’ın talimatı ile TBMM’nin bir yasal düzenleme yapıp, bazı milletvekillerinin dokunulmazlıklarını geriye doğru işlenen suçlar için kaldırıp, daha sonra dokunulmazlıkların eskisi gibi bir hak olarak uygulanmaya devam edeceğini kararlaştırması karşısında ne düşündü? Ne düşündüklerini bilmiyoruz, çünkü hiçbiri düşüncesini açıklamadı. Ama, ne düşündüklerini gerçekten çok merak ediyorum. Yüzde yüzü herhalde böyle bir yasal düzenlemenin Anayasaya ve temel hukuk kurallarına aykırı olduğunu düşünmüştür. Ama, başka ne düşünmüştür acaba. Belki bazısı, “Hukukla ilgisi yok, ama hukuk da nedir ki zaten” demiştir. Bazıları ise, “Bu işin hukukla ilgisi yok ama bana ne, birileri çıksın eleştirsin, sesimi çıkarıp da Erdoğan’ın gözüne mi batayım” demiştir. Ya da bazıları, “Tamamen hukuka aykırı olan bu düzenlemeyi eleştirirsem Doğuya sürerler bütün düzenim bozulur, bu yaştan sonra perişan olurum” diye düşünmüştür.

Yüzden fazla hukuk fakültesi olduğu söyleniyor. O fakültelerdeki hocalar bundan sonra derslerinde öğrencilerine ceza hukukunda çıkan kanunlar geriye doğru yürümez ilkesini nasıl anlatacaklar acaba? Öğrencilerinden biri çıkıp, “Hocam, TBMM’den böyle bir kanun çıktı, siz neden bu kanunu eleştirmediniz?” dediğinde ne diyecek?

Yarın, TBMM’deki partilerin milletvekili sayıları değişse ve AKP’liler azınlıkta kalsa (7 Haziran seçiminden sonra olduğu gibi) ve “TBMM Cumhurbaşkanı iki dil bilmelidir, bu kanunun yürürlüğü 2103’tür” diye bir yasa çıkarsa ve koşullarını taşımadığı için Tayyip Erdoğan sen artık cumhurbaşkanı olamazsın dese ne diyeceksiniz? Dokunulmazlığın kaldırılmasını düzenleyen yasa ile bunun ne farkı var? Ya da Belediye Başkanlarını görevden alma yasa tasarısında yapılması düşünülenlerle…

Başdanışmanların Erdoğan’a hukuki bilgiler verirken neler söylediğini birileri bize dinletse, izletse ya da verdikleri raporları birileri yayımlasa ne güzel olur. Acaba, Başdanışmanlar “Siz emredin Cumhurbaşkanım biz onu hukuki olarak formüle ederiz” mi diyorlar, yoksa dokunulmazlıkların kaldırılmasını geriye doğru yürütemezsiniz mi diyorlar da Erdoğan Danışmanlarının söylediklerinin tek kelimesini iplemiyor mu? Eğer ikincisi gibi ise, bu sefer ikinci bir soru akla geliyor. Danışmanlığını yaptığın kimse senin hiçbir önerini takmıyor ve tersini yapıyorsa hâlâ neden danışmansın?

Merakımı yakın zamanda gideremeyeceğim galiba ama tarih bugünkü hukuk danışmanlarını, hukuk hocalarını, hakimleri unutmayacak?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...