18 Haziran 2016 00:11

Hurşit Külter nerede?

Hurşit Külter nerede?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Hurşit Külter’den haber alınamıyor.
27 Mayıs’tan bu yana haber alınamayan DBP Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter hâlâ kayıp.
Külter’in akıbeti tam 23 gündür bilinmiyor.     
Külter için yapılan tüm başvurulardan da herhangi bir sonuç alınamadı. Adli, kolluk ve idari birimler Külter için ikna edici bir yanıt veremiyor. Tanık ifadelerine, görgü tanıklarına rağmen Külter’in gözaltına alınmadığını savunuyor.
Aradan bu kadar zaman geçmiş olmasına rağmen hiçbir haber alınamaması akıllara ’90’lı yıllardaki gözaltında kayıpları, “faili meçhul” denilen kimler tarafından yapıldığı iyi bilinen operasyonları ve ölümleri hatırlatıyor.
Biz de bir kez daha soruyoruz; peki Şırnak’ta gözaltına alındığı özel harekatçılara ait sosyal medya hesaplarından paylaşılan, ancak İl Emniyet Müdürlüğünün gözaltına alındığını kabul etmediği DBP Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter nerede?
Külter ailesi, avukatlar, vekiller, İHD hangi kapıyı çaldıysa yanıt alamadılar. Tüm makamlar söz birliği etmiş gibi “Hurşit Külter’den haberimiz yok” diyor.
Bölge’de kuş uçurmayan devlet nasıl oluyor da gözaltına alındığı özel harekatçılarca Twitter’dan ilan edilen Külter’in akıbeti hakkında bilgi sahibi değil!
Bu inandırıcı olabilir mi?
Bu inandırıcı olmadığına göre ve tüm çabalara rağmen Külter’den haber alınamaması ne anlama geliyor?
Akla ilk gelen Hurşit Külter’in ya gözaltında kaybedildiği ya da kaybedileceğidir.
Zira Hurşit Külter, “BÖF” adlı, özel harekatçılara ait olduğu düşünülen bir Twitter hesabında, “PKK/KCK dosyasında örgütün sözde Şırnak Valisi olarak geçen Hurşit Külter silahıyla birlikte bir kanalizasyon çukurunda yakalandı” mesajı yazılmıştı.
Ancak Şırnak Valiliği ve jandarmadan da “Gözaltında değil” açıklaması yapılmıştı.
Valilik, polis teşkilatı, jandarma Külter’in gözaltına alındığını kabul etmiyor.
İmc TV’nin haberine göre 27 Mayıs’ta “BÖF” adlı, özel harekatçılara ait olduğu düşünülen Twitter hesabından, Külter’in gözaltına alındığına dair  fotoğraflar da paylaşılmıştı, ancak daha sonra bu paylaşım geri çekilmiş ve hesap saatlerce askıya alınmıştı.
Külter’in ailesine gönderdiği son mesajında ise etrafının sarıldığını ifade ettiği ve “Hakkınızı helal edin” dediği belirtilmişti.
İnsan Hakları Derneği ve avukatların başvuruları da Külter’den bir haber almayı sağlayamadı. Şırnak Emniyet Müdürlüğü ve diğer birimler ısrarla Külter’in gözaltında olmadığını iddia ediyorlar.
Şırnak Valiliğinden sonra, İHD’li avukatların başvurusuna yanıt veren 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı da “Bu isimde birisi gözaltında değil” diyor.
Peki, Hurşit Külter nerede?
Gelinen aşamada kaygılar daha da artmış bulunuyor.
Aylardır süren saldırı ve şiddet sonucunda yüzlerce insanın katledildiği, şehirlerin yerle bir edildiği bölgede, şimdi gözaltında kayıplar mı başladı?
’90’lı yıllardaki gibi...
Onlarca, yüzlerce politikacı, insan hakları savunucusu, iş insanı, aydın, gazeteci, avukat bu yöntemlerle katledilmişti. 17 bin dolayındaki faili meçhul cinayetin işlendiği acı dolu geçmiş yıllar hâlâ akıllardadır.
Bunların yaşandığı gerçeği insanın aklına doğal olarak “Acaba yeniden o yönteme mi başvuruluyor?” sorusunu getiriyor. AKP, Çiller, Güreş, Ağar döneminin kirli yöntemine mi imrendi? Bir dönem nemalanmak için mahkum ediyor göründüğü paslı silahlara mı başvurmaya karar verdi?
Seçimlerde, Kürt halkını ’90’lı yıllardaki “Toroslar”la korkutan devrilmiş Başbakan Davutoğlu’nun partisi o yılları aratmayan uygulamalara da mı imza atıyor?
Külter için arayışlar devam ediyor. Bu konudaki ısrar sürüyor. Son olarak HDP Şırnak Milletvekilleri Leyla Birlik ve Aycan İrmez, Külter’in akıbetiyle ilgili İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle Meclise soru önergesi vermişti.
Yine Külter ailesinin Şırnak İl Emniyet Müdürlüğüne, Şırnak Cumhuriyet Savcılığına, 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı ve Şırnak Valiliğine yaptıkları başvuruların tümünde; “Bu isimde bir gözaltı kaydı yok bizde” yanıtı verildi.
Külter ailesinin avukatlarının BM’ye başvurusundan sonra İHD de 3 Haziran’da Külter için AİHM’ye başvuruda bulundu.
Bir kez daha soruyoruz; Hurşit Külter nerede?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...