16 Haziran 2016 00:50

Gericiler

Gericiler

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Diploma töreninde konuşma yapan müdüre liseli öğrenciler arkalarını döndü. Bugüne kadar yapılmış en barışçı, en akıllı ve en anlamlı protesto. Mezun olan liseli gençler 17-19 yaş aralığında. Yani AKP’nin “Eyyy gençler. Size önem veriyoruz. Size seçme ve seçilme hakkı veriyoruz” diye siyasetin tam içerisine çekmek istediği yaştalar. Partilerin oy deposu olarak görüp ağızlarını sulandıracak yaştalar. Ama bu yaştaki insanların bir özelliği var. Onlar geleceklerini planlarken yalan, sahtekarlık, yalakalık, biat düşünmezler. Bu yaştaki insanlar önce kendilerine inanırlar, önce kendi bilgilerine önem verirler. Bazen eksik bilgilerine rağmen doğru olduğunu düşündükleri fikirlerini ısrarla savunurlar. Bu kafa yapısını kıracak, ehlileştirecek(?) tek yöntem özgür düşünceyi dışlayan, sorgulamayı yasaklayan, farklı düşünceleri dışlayan, kötüleyen gerici eğitim sistemidir. 

İşte sırf bu nedenle son 14 yılda ülke yönetiminde tek söz sahibi olan hükümet 6 eğitim bakanı değiştirdi. Her eğitim bakanı ve etrafında politika üretenler kendi kafalarındaki eğitim modelinin nimetlerini önce en tepedekine inandırdılar. Sonra uygulamaya koydular. 6 eğitim bakanı ile 60 model uygulandı. 

Sonuç. 

100 matematik sorusundan sadece 4 tanesini çözebilen ortalama (?) düzeyli beyinler. Çöken temel bilimler. Kapanan fizik, biyoloji, kimya, sosyoloji, felsefe bölümleri. Araştırma-geliştirme yapması için desteklenen ama bir türlü bulunamayan gençler. Ülkenin en iyi üniversitelerinin bölücü, en iyi hocalarının çapulcu, en iyi liselerinin paralelci ilan edilmesi.

2002’de AKP’li ilk Eğitim Bakanı Mumcu’nun koltuğa oturup sadece 4 ay koltukta kalması ile başlayan yıllarda ilkokula başlayan 6 yaşındaki genç bu gün 20 yaşında üniversiteli. O dönemin dalgalı yap boz eğitiminden geçmiş gençler bugün yeni mezun mühendisler, doktorlar. 15 yıl önce öğrencilerin 60-70 aldığı sınav sorularının aynılarını bugünün mühendislik öğrencilerine soruyoruz, sonuç 15-20. Öğrencilerin düşünmekten çok ezberlemek, benzetmek, benzerine benzeterek çözmek ve sınav kağıtlarına cevaptan çok “Hocam benim mutlaka iyi not almam lazım” türünden notlar yazmak yetenekleri gelişti. Kötü notlar alan bir Arap öğrencim bir gün “Olsun hocam. Allah bize petrolü ve rahat yaşamı bahşetti, batılılara da çalışmak, bulmak, yapmak görevini verdi.” demişti. 

Neyse ki petrolümüz yok da bizimkiler bunu söyleyemiyor. Yeri geldiği zaman yarınlar gençlerimizin diyoruz. Her anne, baba çocuğu için elinden gelen özveriyi gösteriyor. Kimi ona lastik ayakkabılar, kimi gemiler alıyor. Ama konu başkasının çocuğu olduğunda, hele “Onları” sevmeyenin çocuğu olduğunda hepsi “Gezici”.

Ne diyor liseliler?

“Gerici eğitime karşı liseliler olarak ayaktayız.”

Biz de diyoruz ki “Yanınızdayız.” Çünkü gerici eğitimden her şey çıkar ama bilim adamı, araştırmacı, ülkeyi orta gelir gurubundan çıkaracak teknokrat, ülke gelirlerini eşit bölüştürecek, son 10 yılda sayıları 5’den 30’a çıkan dolar milyarderlerinin servetini ülkenin 40 milyon yoksuluna dengeleyecek insanlar çıkmaz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...