15 Haziran 2016 00:50

NBA finalleri: Ben daha ölmedim!

NBA finalleri: Ben daha ölmedim!

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Euro 2016, 10 Haziran itibariyle hayatımızı kuşatma altına almış olabilir ama NBA finalleri de pazartesi gecesi yaptığı “Ben daha ölmedim” haykırışıyla kendisini hatırlattı.

Golden State Warriors’ın 3-1’lik hakimiyeti ve büyük moral avantajıyla gelinen Oakland’da Stephen Curry, Klay Thompson ve arkadaşları, üst üste 2. şampiyonluğa ulaşabilirlerdi. Ancak Cleveland Cavaliers, 112-97’lik galibiyetle “O kadar erken değil” dedi.

Cleveland’a içerisinde bulunduğu finaller deliğinde biraz olsun nefes alma imkanı veren bu galibiyet, LeBron James ve Kyrie Irving’in tarihi performanslarıyla geldi.

Playoff’un acemisi Irving, 24’te 17 şut isabetiyle 41 sayı atarken Isaiah Thomas benzetmeleri yapanlar oldu. LeBron James, Irving’in yaptıklarını “Canlı izlediğim en iyi performanslardan biri” diyerek yüceltti. İşin aslı kendisi de Irving’den geri kalmadı. 41 sayı 16 ribaunt 7 asist 3 top çalma ve 3 blokluk oyunuyla James, tüm kortu domine etti ve ondan alıştığımız Playoff harikalarından birini yaşattı. Neticede James ve Irving, NBA finallerinde aynı maçta 40 ve üstü sayıya imza atan tek ikili olarak tarihe geçti.

Cavs, boyalı alandan 46 sayı üretirken bu rakam Warriors’ın üçlüklerden bulduğu 42 sayıyı geride bıraktı.

Şu ana kadar yazdıklarımız hep Cavs’i yüreklendiren, serinin 7. maça uzaması konusunda iyimser düşünmesine sebep olacak şeyler.

Ancak bu maçtaki en önemli dış faktörün Golden State Warriors’ın bir numaralı savunmacısı Draymond Green’in cezası sebebiyle oynamadığı olduğu gerçeği tabloyu biraz değiştiriyor.

Geçtiğimiz yıldan bu yana LeBron’u Draymond ve Andre Iguodala ile savunarak epey zorlayan Warriors’ta 5. maçta Green’in yokluğu ve maalesef  3. periyotta Andrew Bogut’un sakatlanarak sahayı terk etmesi boyalı alanı savunmasız kıldı.

James, 7 asistinden 6’sını bu dönemde yaparken, pota altını kolayca besleme imkanı buldu. Irving de çılgın skor performansının bir kısmını boyalı alandaki boy ortalamasının düşmesine borçluydu.

Şimdi akıllardaki soru, Cavs’in bir maç daha kazanıp seriyi yeniden Oakland’a getirip getiremeyeceği.

Elbette, 6. maçın Quicken Loans Arena’da oynanacak olması, bu ihtimali otomatik olarak artırıyor. Ancak Warriors’ın deplasman baskısından pek de etkilenen bir takım olmadığını hatırlatmak lazım. Geçtiğimiz yıl şampiyonluğu yine Q’daki bir 6. maçta kazanmışlardı. Bu kez kadroda Draymond Green olacak ve -Bogut oynayamasa da- bu hem LeBron James hem de genel boyalı alan savunmasında işleri normale döndürecektir.

Şunu unutmamalı; Cavs 5. maçı, LeBron James’in ekstra dış şut (artık hiç güvenemediği) performansı, Kyrie’nin tarihi oyunu, Green ve ardından Bogut’un olmadığı koşullarda kazandı. Bu kez Green var ve James ile Irving’den üst üste 2 tarihi oyun beklemek biraz fazla olabilir. 

5. müsabakayı sadece 2 sayıyla tamamlayan Kevin Love’ın mutlaka denkleme dahil olması gerekiyor.

Aksi halde Perşembe gecesi oynanacak 6. maç, Cavs’in 2 yıllık “Büyük Üçlü” denemesinin sonu olur. Love’ın takas edilme ihtimali yüzde 90’lara çıkar.

Evet, yakın dönemde 3-1’den geri dönen bir takıma (GSW) tanıklık ettik. Ama iki takımın potansiyeli ve rakibin gücü kantara alındığında Cavs’in 3-1’den geri gelmesi, GSW’nin Oklahoma karşısında 3-1’den dönmesinden çok daha zor.

Yarın, James ve Irving’e 5. maçta yaptıkları için teşekkür edip Warriors’ı üst üste 2. şampiyonluk için tebrik edeceğimiz gece olarak şekillenmeye daha yakın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...