10 Haziran 2011 12:28

Seçimler, Dersim ve Blok’un gücü

Seçimler, Dersim ve Blok’un gücü

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Geçen cumartesi İstanbul 3. Bölge Milletvekili Adayı Abdullah Levent Tüzel ile birlikte Dersim’e gittik. Emek, demokrasi ve Özgürlük Bloku’nun mitingine katılmak, Dersim Milletvekili adayımız Ferhat Tunç Yoslun’un seçim çalışmalarına güç ve destek vermek üzere gittiğimiz Dersim’de Elazığ’dan başlayarak coşkulu ve kitlesel bir halk seliyle karşılaştık.
Blok her ulustan ve her inançtan halkların, işçi sınıfının, gençlerin ve kadınların umudu ve dikkat merkezi haline gelmiş.
Elazığ BDP İl Başkanı, EMEP il başkanı ve iki partinin yönetici ve bir bölüm üyeleri bizi Elazığ Havalanı’da karşıladılar. Sıcak, samimi ve dostça bir bileşimin içinde bulduk kendimizi.
Kovancılar’da BDP eski Eş Başkanı Gültan Kışanak ve bizim heyetimiz büyük bir coşkuyla karşılaştı. Dersim’e  doğru ilerledikçe kitlesellik ve coşku artıyordu. Seyitli Köprüsü’ndeki birkaç dakikalık moladan sonra yola devam ettik.
Bahar havası, çiçeklerinin güzelliği ve kokusu, yol boyunca direklerde yuva kuran leylek görüntüleri, peri çayının sesi ve görüntüsü, başını çevirdiğin her yerde yeşeren doğa ve yansıyan umut vardı. Birleşik mücadelenin yarattığı kitlesellik ve coşku, gençlerin, kadınların, Dersimi köylülerin yol boyunca bizleri sevgiyle karşılayarak halkımızın konvoya katılımı ve tutumu mutluluğumuzu kat be kat arttırdı.
Kovancılar yol ayrımından başlayarak Dersim’e girinceye kadar büyüyen konvoyumuz için bu güne kadar görülmüş en büyük araç konvoyu deniliyor. 8-10 km yol boyunca uzanan 1200’ü aşkın araç konvoyu birleşik halk gücünün bir göstergesi oldu. Akarsuların, derelerin, çayların birleştiği koca bir Munzur olduk Dersim’e varıncaya kadar.
Blok bileşenleri güçlü bir uyanış ve umut yaratmakla kalmamış aynı zamanda demokratikleşmenin, halk hareketi ve demokratik halk iktidarının yolunu açacak güçlü bir cephe hareketinin içinde bulunduğumuzu da ortaya koymuşlar. Blok güven verip güç haline gelmiş. Herkes bu bloka, bu birleşik örgütlenmeye büyük önem atfediyor. Dersim’de Blokun kısa sürede tüm baskılara, hem AKP’nin hem CHP’nin oyunlarına rağmen halk kitlelerinin umudu ve örgütlenme merkezi haline gelmesi buradan.
Konuştuğumuz herkes Blok’un seçimlerden sonra bir ortak örgütlenmeye, bir blok, bir çatı partisine dönüşmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Sonra Kışla Meydanı’nda Dersim katliamına denk gelen yıllarda yapılmış olan, bu gün boşaltılan köylerden merkeze gelen yokluk ve yoksulluk içinde yaşayan Dersimliler için konut görevi gören Kışla’nın hemen karşısında bulunan ve sırtını Munzur Dağı’na, kulağını, barajlarla ket vurulan Munzur Çayına veren Seyit Rıza’nın heykelinin bulunduğu meydanda miting başladı.
AKP’nin tüm hilelere rağmen bir etki yaratamadığı Dersimde, CHP’lilerin tek propaganda malzemesi haline gelmiş Kılıçdaroğlu etkisini kıran bir miting gerçekleşti. Seyit Rıza’nın dönemin CHP iktidarı ve onun yönetimindeki askerler tarafından idam edilirken söylediği sözler aklıma geliyor.
“Ben sizin hilelerinizle baş edemedim, bu bana dert oldu. Sizin karşınızda diz çökmedim, bu da size dert olsun” diyen Seyit Rıza’nın torunları bu defa aynı CHP’nin yeni hileleriyle karşı karşıyaydı. Ancak halk, zulme ve sömürüye karşı verilen mücadelenin birikimiyle hareket eden Dersim halkı bu hilelinin farkına varmış durumda. Tümden ortadan kaldırılmış olmasa da bu dönem çemberin kırıldığı, önümüzdeki günler ise etkinin bitirileceği günler olacaktır.
Mitingden sonra Dersim’de kalıp çalışmalara katıldım. GYK üyesi 3 arkadaşımız seçim bitinceye kadar Dersim’de olacaklar. Blok bileşeni her parti ve örgütten il ve ilçe yöneticileri, gençler ve kadınlar merkez, ilçe, köy, mezra demeden gece gündüz çalışıyorlar. Dersim’de sistemin, düzen partisi CHP’nin Kılıçdaroğlu üzerinden güç ve mevzi kazanmasına müsaade etmeyecekler. Bunun için tüm enerjilerinin sonuna kadar değerlendiriyorlar. Ferhat Tunç Yoslun arkadaşımızı güçlü bir halk desteğiyle vekil seçecekler.
Önceki gün otobüsle Dersim’den Elazığ’a dönerken Seyitli Köprüsü’nde Tuncelililer firmasına ait olan otobüsümüz askerlerce durduruldu. Karşı yönden gelen bir otobüste durdurulmuştu. Otobüse bir astsubay çıktı ve tüm yolculardan kimliklerini istedi. Ben bu uygulamaya itiraz ettim. Bu uygulamanın kalkmış olması gerek, “AKP’nin ileri demokrasisi bu mu?” diyerek itiraz ettim. Astsubay uygulamanın sürdüğünü söylerken bir yandan da elindeki kimlikleri karıyor ve benim kimlik vermemi bekliyordu. 5-10 dakika süren GBT soruşturmasından sonra kimliklerimiz geldi ve biz hareket ettik.
Kamer Genç’in “Ne Kürt sorunu kardeşim. Biz Kürt falan değiliz” dediği, AKP’nin “Kürt sorunu çözüldü” dediği sorun Dersim’de böyle çözülmüştü! İki gün önce askeri operasyonda katledilen Sancar’ı yok sayan bu zihniyete karşı tek seçenek bizim cephemiz. Blok güçlerinin bu seçimde sadece Dersim’de değil her tarafta büyük bir başarıyla çıkmalarını gerektiriyor.
Bu gün son gün son dakikasına kadar değerlendirmeli, yarın sabah erkenden görev başında olmalıyız. 12 Haziran her blok üyesi, her devrimci, her sorumluluk sahibi insan için erkenden kalkarak “devletin hileleriyle baş etmek üzere” harekete geçeceği bir gün olmalıdır.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...