12 Haziran 2016 00:26

Muhammed Ali 1942-2016

Muhammed Ali 1942-2016

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Cassius Marcellus Clay Jr, Louisville Kentucky’de yaşayan bir zenci işçi sınıfı ailesinde doğduğunda takvim Ocak 1942’yi gösteriyordu. O günlerde Kentucky, ırkçı müziği, şampiyon atları ve viskisiyle ünlüydü. Clayler’in bebeğinin, bir gün dünyanın en ünlü ve saygı duyulan adamı olacağını o zamanlar hiç kimse bilmiyordu. Clay, 1960 Olimpiyatlarında, 80 kg hafif sıklet amatör klasmanında bir altın madalya kazandı. Bu birçokları için yeterli bir başarıydı.

Ama dört yıl kadar sonra hiç de beklenmedik bir şekilde korkunç Sunny Liston’u yenip dünya ağır sıklet şampiyonu ünvanını alarak, dünyayı sarsacaktı. Kısa bir süre sonra Nation of Islam’a* (İslam Milleti) geçtiğini ve ismini Muhammed Ali olarak değiştirdiğini ilan edecekti. Spor dünyasındaki bu en dikkat çekici karakteri dünya bugün, bu isimle tanıyor. İsminin, inancının ve Amerikan imparatorluğunun Vietnam’daki savaşına katılmayı net bir şekilde reddetmesinin kendisini nasıl da Amerika’nın en nefret edilen adamlarından biri haline getirdiğini bugün unutuyoruz.

Dünya ağır sıklet şampiyonluğuna dair aldığı birçok ölüm tehdidine nasıl da karşı durduğunu unuttuk. Dünya Box Birliği 1967’de ünvanını elinden aldığında birçoğu, bunun kariyerinin sonu olduğunu düşündü. Vicdani ret yaptığı için 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı, bu kararı yüksek mahkemeye taşıyarak kazandı. Bu sırada dört yıl geçti ve bu yıllar boksçunun en verimli olabileceği yaşlarıydı. 1974’de ünvanını geri aldı ve emekli olmadan bir yıl önce, 1978’de ünvanıbir kere daha kazandı. Olağanüstü el hızı ve daha sonradan Ali Dansı diye adlandırılan ayak hareketleri ile rakiplerini ve taraftarlarını hipnotize ediyordu.

O iyi bir dövüşçüydü ama yalnızca iyi bir insan olduğu için değil, aynı zamanda o cüssedeki bir sporcu olarak ringin içinde dans ettiği ve kendisine inanılmaz bir kariyer getiren dövüş stilini geliştirdiği için. 1975’de net bir şekilde ve her nasılsa ilginç bir öngörü ile şunları söyledi: “Ben Amerika’yım, yalnızca sizin bakmadığınız tarafta duruyorum ama bana alışın. Siyah, başı dik ve ukala. Benim ismim, sizinki değil! Benim dinim, sizinki değil! Benim hedeflerim, bana ait! Bana alışın!” ve tahmin edin ne oldu? Dünya ona alıştı. 74 bahar boyunca yaşadı ve herkesin sevdiği, yaşayan bir efsane oldu.

*Nation of Islam (İslam Milleti), ABD’de Elijah Muhammed liderliğindeki Siyah hareketi.
Örgütün programı, Siyah Amerikalıların ayrı bir ulus ve Siyahların Allah’ın seçkin kulları olduğunu öngörüyordu. Sonraki yıllarda beyazlara karşı tutumunu yumuşattı ve ırklar arasındaki çatışmadan çok Siyahların kendi aralarındaki yardımlaşma üzerinde durmaya başladı. Ayrılıkçı görüşleri yüzünden, onun önde gelen yandaşlarından Malcolm X hareketten ayrıldı ve bir süre sonra bir suikast sonucu öldürüldü. (kaynak: Wikipedia)

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...