11 Mayıs 2016 00:50

Mobil sağlık

Mobil sağlık

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Günümüzde sağlıkta yeni yönelim mobil sağlık olacağa benziyor. Özellikle de bizim gibi ülkelerin bu konuda “iyi bir pazar” olarak algılandığını söyleyebiliriz. 

Sağlıklı yaşam hakkının piyasa koşullarına göre şekillendirildiği günlerden geçiyoruz. Sağlık alanında özel sektörün payının ise her geçen gün daha da arttığı aşikar. Bundan bağımsız olmayarak televizyonların özellikle de sabah kuşaklarında bir hak olarak değil de tüketim aracı olarak sağlık konusu sorumsuz ve sınırsızca işleniyor.

Erkeklerdense kadınların; kadınlardan ise yoksul, işsiz veya ev kadını olanların daha uzun süre televizyon izlediği biliniyor. Bu sayede duvarları nemden geçilmeyen, temiz içme suyuna muhtaç, karnı bir gün tok bir gün aç geniş halk kitlelerinin sağlıklı kalmak adına talepleri gerçekliklerinden soyutlanarak ilk hekim muayenesinde misal  “kanda çinko, magnezyum seviyesi’  bakılma talebi ile daraltılıp yabancılaştırılıyor.

Akıllı telefonların hızla yaygınlaştığı, teknolojinin yoksullar dahil cümlemizi müptelası kıldığı günlerden geçiyoruz. İşte bu ahvalde  mobil sağlık “daha hızlı ve iyi bir tedaviyi olanaklı kılmak ve sağlığın korunmasını artırmak” iddiası  ile yoksullar dahil cümlemizin hayatına girmeye başladı bile.

Mobil sağlık organizasyonu hastalıklar hakkında bilgilendirici mesajlardan, teşhis aracı olarak kullanıma ve hatta tedavinin şekillendirmesine kadar farklı başlıklarda kullanılmaya başlandı bile. Misal “akıllı telefonlara indirecek bir program ile renk körü olup olmadığımızı anlamamız” mümkün. 

Şu bir gerçek ki teknolojideki ilerlemeler pratikte önce istihbarat, sonra tıbbın kullanımına sunuluyor, zaman içinde diğer sektörlere yansıyor. Uzun yıllardır telefonların dinlendigi, telefonlar kapalıyken bile ses kaydı ve dinleme yapılabildiği, mobil telefonlar ile insanların bulunduğu konumlarını tespit edilebildiği okuma yazması olmayan kesimlerin bile dillendirdiği cümlelerdir. Buna teknik takip diyor hukuk. İşte bunun tıp bilimindeki versiyonu mobil sağlık olmakta.

Tansiyon, nabız değerlerinin ölçülüp akıllı cihazlara aktarımı, şeker hastalarının evde kendi kanlarından kan şekerlerini ölçüp bu verileri telefonlarına yüklemesi, internet yardımıyla bu verileri hekimlerine aktarmaları yakın geleceğin şimdiden başlatan uygulamaları. Anlaşılacağı üzere mobil cihazların etkin bir şekilde sağlık verisi toplaması ve bu bağlamda daha titiz sağlık durum takibi hedefi artık teknolojik olarak mümkün. 

Yakın zamanda yayınlanan bu başlıktaki bir TÜSİAD raporunda şöyle denmekte: “Toplanan bu veri, doktorların hastalarının durumu ile ilgili daha iyi teşhis koymalarını ve en iyi tedaviyi seçerek uygulamalarını, bireylerin de tıbbi verilerine ulaşarak veya kullandıkları ilaçla ilgili hatırlatmalar alarak kendi sağlıkları ile ilgili karar sürecine katılmalarını sağlar.”

Özellikle deprem, sel, savaş gibi olağandışı durumlarda akıllı telefonlar sağlık yardımı gerekliliğinde hayat kurtarıcı olabilmekte. Yine benzer durumlarda koruyucu sağlık hizmeti bağlamında topu kısa mesajlar son derece önemli.

Ama şu bir gerçek ki insanlığın ihtiyaçları değil piyasanın kâr odaklı bakışı bu teknolojik olanağı daha erken kullanmına sundu. Misal bundan on yıl öncesinden başlayarak Hollanda’da çekilen bilgisayarla tomografilerin raporlarının internet üzerinden Hindistan’da yorumlatılması tam da böyle birşey. Hindistan’da radyoloji uzman maaşlarının çok düşük olmasıdır buna yol açan. 

Sağlıcakla kalın..

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...