08 Mayıs 2016 01:00

Obama, 'Siyah Hayatlar Önemlidir' hareketine karşı: Martin Luther King Obama'ya karşı

Obama, 'Siyah Hayatlar Önemlidir' hareketine karşı: Martin Luther King Obama'ya karşı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Son Britanya gezisinde ABD Başkanı Obama, Siyah Hayatlar Önemlidir hareketine bir tokat attı. ‘Bazı ciddi konulara dikkat çekmekte gerçekten başarılıydılar’ diye başladı, ‘Ama politik liderler ile görüşmeler yapmadıkları için kaybettiler’ diyerek devam etti. Onlara, ‘Öylece uzaktan slogan atıp sesini duyuramazsınız’ dedi Obama.
Obama harekete dayağına, onları çiğ, bayağı ve politikanın gizemli yolları -kendisine göre oturup pazarlık yapmak- hakkında bilgisiz olmakla suçlayarak devam etti.
Bu lafların, kendisine muhalif olan onlarca politikacı ile yıllardır görüşmeyen bir başkandan geliyor olması ise ironiden öte. Tahmin edin bakalım başka kim protesto örgütlüyor diye eleştirilmişti? Evet, Dr. Martin Luther King. Kitabında şöyle yazıyor: “Acılı tecrübelerden sonra şunu öğrendik, özgürlük zalim tarafından gönüllü olarak verilmez, mazlumlar tarafından alınmalıdır. Açıkça konuşmak gerekirse ayrımcılık zulmünü tatmayanların ‘doğru zamanlanmış’ diyeceği bir eylem şimdiye kadar görmedim. Yıllardır kulaklarımda ‘bekle’ kelimesi yankılanıyor. Bu kelime her Zenci’nin kulağında dalga geçercesine yankılanıyor.
Bu ‘bekle’ aslında ‘asla’ demektir. Şunu anlamalıyız, geç gelen adalet adalet değildir” 1963’de Birmingham hapishanesinden yazdığı bu mektup, nefret dolu polislerin tarif edilmesi ile devam ediyor. Şöyle devam ediyor King: “Siyah kardeşlerinizi ve kız kardeşlerinizi lanetleyin, tekmeleyin ve hatta öldürün”.
Siyah Hayatlar Önemlidir Hareketinin doğmasına sebep olan işte bu süreklileşmiş çözümsüzlüktür, politik saflıkları değil. Üstelik, Siyah Hayatlar Önemlidir Hareketi politikacılara saydırmaktan fazlasını yaptı.
Çabaları sonucunda, halkın üzerinde tüküren en az iki davacının seçim kaybetmesine ve Laquan McDonald’ın polis tarafından öldürülmesi üzerine Obama’nın şehri Şikago’da ve Missouri Ferguson’da eylemlerin gerçekleştirilmesine sebep oldular.
Adaletsizliğe karşı siyah direnişin bayrağını kaldırdılar. Obama’nın elemanı Şikago Belediye Başkanı Rahm Emanuel ile oturup, meseleleri usluca tartışsalar mıydı?
O Emanuel ki siyahlara karşı nefreti efsanedir, o Emanuel ki McDonald’ın polis tarafından katledilmesinin üstünü kapatmaya yardım etmiştir.
Peki, size başarılar.
Asıl problem, Siyah Hayatlar Önemlidir Hareketinin atarlanması değildir. Asıl problem siyahlar ölürken pazarlık yapan politikacılardır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...