23 Nisan 2016 01:00

VPN'li Opera

VPN'li Opera

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Birkaç gün önce Opera, yeni versiyonunda sınırsız ve ücretsiz bir VPN servisi de içereceğini duyurdu. VPN henüz Opera’nın kararlı sürümlerine eklenmemişl olsa da geliştirici kanallarındaki sürümler ile VPN’li Opera’yı edinmek mümkün.
İnternet sansürü ile düzenli aralıklarla boğuşan bir ülke olarak VPN kelimesine fazlasıyla aşinayız aslında. Pek çok kullanıcı sansürü aşmak ya da kimlik bilgilerini gizleyebilmek için çeşitli VPN servislerinden ya da TOR ağından yararlanıyor. Opera’nın bu hamlesi hali hazırda pek yüksek olmayan kullanım oranını özellikle bizim gibi yoğun sansürün yaşandığı ülkelerde ciddi oranlarda arttırabilme olasılığı taşıyor.
VPN kullanıcılarının VPN’i devreye almak için kullandığı birkaç yaygın yöntem var. Bu yöntemlerin ilki bir yazılım aracılığıyla tüm işletim sistemi için VPN’i etkin hale getirmeye dayanıyor. Hotspot Shield ve benzeri sistemleri buna örnek olarak gösterebiliriz. Ücretli ve ücretsiz aboneliklere sahip bu tip sistemler bilgisayardan yapılan tüm bağlantıları da gizledeği için özellikle kimliğini gizleme konusunda kaygıları olanlar için tercih edilen bir metod. Bu yöntem arka planda sürekli çalışan bir programın kurulumunu da gerektiriyor. Daha yaygın bir şekilde kullanılan bir diğer yöntem ise Zenmate vb. tarayıcı eklentileri ile sadece tarayıcının bağlantılarını bir VPN devresinden geçirmek. Bu metod bilgisayarın diğer bağlantılarını VPN devresinden geçirmediği için kimlik gizleme konusunda güvenli olmasa da sadece sansürü aşmak isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği bir yöntem.
Şimdi az çok adı bilinen bir tarayıcının kendi dahili VPN hizmeti ile gelmesi ve bu hizmetin sınırsız ve ücretsiz olması başta ücretsiz sınırlı VPN hizmetlerini kullananların bir kısmı olmak üzere ciddi sayıda kullanıcının bu kanala kaymasına yol açabilir. Her ne kadar son kullanıcılar arasında yaygın olmasa da Opera oldukça iyi bir tarayıcı. Ücretsiz, sınırsız VPN için Opera’ya gelecek kullanıcıların kısa sürede fark edeceği yüksek performans ve dahili reklam engelleme gibi birkaç ayrıntının kullanıcıları Opera’ya bağlama olasılığı oldukça yüksek.
Opera, yeni VPN hizmeti ile ortalama kullanıcının tarayıcılardan beklentisini değiştirmeye aday.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa