20 Nisan 2016 00:50

Sağlıksız iyiler hoşlar ülkesi

Sağlıksız iyiler hoşlar ülkesi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Sağlıklı bir toplum muyuz? Sağlıklı mıyız? Bir hastalığımız var mı? Peşi sıra gelen bu sorular farklı gibi görülse de özü ve cevapları pek farklı değildir. Ama muktedirlere sorsak her şey güllük gülistanlık...

Her yıl binlerce insan iş cinayetlerinde ölüyor. Ana akım medya ise “geliştiğimizi” yazıyor. Peki, gelişen ne, ölen kim ve ne için?

Lösemili çocuklar için kampanyalar düzenleyip dernekler kuruyor, televizyonlarda yer veriyoruz bu çabalara. Ya hasta olmaya ömürleri bırakılmayan çocuklar? Son yarım yılda yaklaşık yüz çocuk -ki isimleri istatistiklere yenik düştü- devlet envanterinden silahlarla öldürüldü. Ve futbol sahasında açılan “Çocuklar ölmesin, maça gelebilsinler” pankartı suç sayıldı nihayetinde. Biz sağ kalanlar –bırakılanlar- maça gidebilenler ve çocuklarımız sağlıkla mıyız peki?

Bir yılda İspanya nüfusu kadar insanımıza röntgen filmi çekmişiz. Peki sağlık istatistikleriniz İspanya kadar nitelikli mi? Bir yılda Yunanistan nüfusunun tamamına denk düşen BT/MR filmlerimiz var. Yunanlı kardeşlerimiz kadar sağlıklı mıyız?

Nasıl ki doksanlı yıllarda “faili meçhul cinayetlerde öldürülenlerin iller haritasında dağılımı ile çocuk felcinin ülke haritasında dağılımı” örtüşüyorsa; şimdilerde de sokağa çıkma yasakları ile evlerinde tank, top ve tüfek ile öldürenlerin haritası o haritalarla birebir örtüşüyor. Sokağa çıkması yasaklanmamış olan, evlerine devlet envanterinden tank, top, keleş ile ateş açılmamış olan bizler sağlıklı mıyız peki?

Sur’da açlık ve ölüme yatırılmışken kadınlar, yaşlılar, çocuklar, hastalar ve cümle ahali; Sur’u görmeyip, duymayıp Survivor yarışma programında “açlıkla” imtihan edilen yarışmacılara  izlenme rekorları kırdırırken hep birlikte sağlıklı mıyız?

“Sağlık saat bedensel, ruhsal iyilik hali olmayıp aynı zamanda sosyal ve siyasal iyilik halidir.” diyor bilim. “NASA da kim, bilim de ne” mi dedirteceğiz muktedirlere yine?

Bu ülkenin cumhurbaşkanından başbakanına, muhalefet partilerinden otobüsteki insana herkes ama herkes “Yargının bağımsız olmadığını” söylüyorlar. Ama yargılanıyoruz, ama yargılanmakta tehdit ediliyoruz; ruh sağlıklığımız nice ola?

Hasılı, bu güne değin tek bir gün doktora gitmeyenler, saçının tek teli ağarmayanlar sözüm size: Sağlıklı mısınız? Emin misiniz! İyi misiniz, hoş musunuz!

Ve son bir soru daha: Giderek Survivor başında, Sur’dan azade iyiler / hoşlar ülkesi mi oluyoruz yoksa?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa