19 Nisan 2016 01:00

Kamil’den sonra Kürşat İstanbullu

Kamil’den sonra Kürşat İstanbullu

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Hasat mevsimi herhalde… Azrail orağını bu aralar sanki daha bir sıklıkla savurmakta.
Genç ölümler bu kadar yoğunlaşırken, mavi sularda veya berhava olarak, ‘68 ve 78 kuşağından dostlarla vedalaşmak, onlarla yaşadıklarımızı daha bir canlı kılıyor.
Fırtınanın burgacından sağ ve onurlu olarak çıkmayı başaranlardı onlar.
‘71 fırtınasında mahpus damında dost olduğum iki insanı yitirdim peş peşe.
Kamil Sevinç yaşça büyüktü benden; Kürşat İstanbullu ise daha genç.
Kamil Sevinç Trakyalıydı, yakınlarda yitirdiğimiz Nasuh Mitap gibi.
Severdim onun Trakyalı aksanını. İnat, ilke sahibi onurlu bir insandı.
TİP’liydi. Alibeyköy İşçi Birliğine takılırdı. Orada Dev-Gençlilerle tanıştı. ‘72 kışında kendini Ziverköy Gestapo sorgu mahallinde buldu. Zorlu bir ay geçirdi. Parti-Cephe Davasının İşçi Kesimi sanığı oldu. Belediye- İş temsilcisi oldu sonra. Taksim Alanını süpürttüler ona, tınmadı. 82 yılında Alan Yayınlarını kurduğumda, İsmail Beşikçi’yi yayımladıktan sonra kapatılana kadar birlikte çalıştık. Sonra o da Nasuh gibi köyüne döndü. Orada öldü.
Kürşat İstanbullu’yu Mahir’in, Cihan’ın, Ömer’in tünel kazarak terk ettiği 2. Maltepe Zırhlı Tugay Hapishanesinde tanıdım.
En gencimizdi, Dev-Lis’liydi. Sabahattin Eyüboğlu ile Vedat Günyol ile şakalaşmalarını hatırladım şimdi. Sabahattin Eyüboğlu, rüzgar gülü yaparak, ya sabır derdi, Balyoz’un tahribatına.
Kayseri Develiliydi. Az çaba harcamadı oradaki Ermeni kilisesi için. Ama zalimce kazıdılar fresklerini kilisenin. İnsan olan, nasıl ibadet edebilir orada, eğer gerçekten inançlı ise.
Faşistler babasını vurdu ’70’lerin sonunda. Öğretmenlik yaptı. Evren cuntası Erzurum’a sürünce, gazeteciliğe geçti.  Cumhuriyet, Yeni Gündem… Bütün aile hep süren bir travmayla yaşadı.
Kürşat müthiş bir gazetecilik yaptı. 84 ölüm oruçlarını kitaplaştırdı: ‘Uzun koynunda da biter açlığımız’  Daha sonra yargısız infazları ve kayıpları deşen bir dizi hazırladı, sonra onu kitaplaştırdı: ‘Gözaltında Kaybolanlar’
’80 darbesinden sonra bütün aygıt işbaşındaydı. Ölüm tehditleri nedeniyle yeni açtığı yayınevini kapatarak ülkeyi terk etmek zorunda kaldı, Almanya’ya geçti.
Ağır bir trafik kazası geçirdi. Komada kaldı uzun süre. Yaşama geri döndü ama nice arıza ile.
Son dönemde onu en çok, kardeşi Burak’ın oğlu Sevgili Fırat İstanbullu’nun kanserden genç ölümü sarstı.
Fırat İstanbullu, daha Gezi direnişi olmadan onun ruhuna sahip bir gençti. Bize bir anı olarak, kitabını vasiyet bıraktı Fırat.
Yine genç ölümlerden biri olan Boris Vian’ın “J’irai cracher sur vos tombes “ adlı kitabının adını çağrıştıran, o zaman kesin “kutsal başbakana hakaret”ten dava açılacak olan, kendini sultan sananları tiye alan bir kitap.
Sevgiyle anıyorum Kamil ve Kürşat’ı ve genç dostum Fırat’ı

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...