17 Nisan 2016 00:51

Deepwater Horizon petrol sızıntısının uzun vadedeki etkileri

Deepwater Horizon petrol sızıntısının uzun vadedeki etkileri

Fotoğraf: Envato

Paylaş

BP’ye ait Deepwater Horizon Petrol Platformundaki patlama ve meydana gelen petrol sızıntısı nedeniyle New Mexico Körfezi’nde yaşanan çevre felaketinin üzerinden yaklaşık altı yıl geçti. Altı yıl önce ne olmuştu şöyle bir hatırlayalım. BP şirketinin denizin derinliklerinden petrol çıkarmak için kurduğu platformda 20 Nisan 2010 tarihinde bir patlama yaşanmış, bu patlama sonucu 11 işçi iş cinayetine kurban olmuş, yaklaşık 134 milyon galon petrol günlerce denize akarak büyük bir çevre felaketine neden olmuştu.

2016 yılı nisanına geldik ve bu felaketin uzun vadedeki olumsuz sonuçları bir bir ortaya çıkıyor. ABD’nin çeşitli üniversitelerinden bir grup araştırmacı tarafından Diseases of Aquatic Organisms dergisinde 12 Nisan 2016 tarihinde yayımlanan araştırma1 da bu olumsuz sonuçları gözler önüne seriyor.  Araştırma  Meksika Körfezi’nin kuzeyindeki kıyılarda dört yıl boyunca kıyıya vuran yenidoğan ya da anne karnındaki yunuslar üzerinde gerçekleştirilmiş. Araştırma, 2010 yılında Deepwater Horizon petrol sızıntısından etkilenen bölgelerde kıyıya vuran yunus yavruları ile etkilenmeyen bölgede kıyıya vuran yunus yavruları arasında farklılıklar olduğunu ortaya çıkardı. Çalışma körfez bölgesinde Alfina olarak bilinen şişe burunlu yunusların alışılmışın dışındaki sayılarda kıyıya vurmasıyla başlatılmış.2 Araştırmacılara göre, en fazla yavru yunus 2011 yılında, sızıntının olduğu bölgede kıyıya vurmuş. Kıyıya vuran yunusların anne karnında ölen yavrularının boyutlarının sızıntı öncesinde kıyıya vuran yunus yavrularına göre boyutlarına göre daha küçük oldukları ortaya çıkarılmış. Çalışmayı yürüten ekibin lideri olan Prof. Kathleen Colegrove, 2011 yılının ilk aylarında ölen yunus yavrularının anne karnında petrol ürünlerine maruz kalmış olabileceğini ifade ediyor. Bunlara ek olarak, sızıntı bölgesinde kıyıya vuran yavruların yaklaşık yüzde 88’inde akciğer anomalileri tespit edilmiş, bu oran sızıntı dışında karaya vuran yavrularda yüzde 15 civarında. Araştırma sızıntı bölgesinden 67, dışından 27 yunus yavrusu üzerinde gerçekleştirilmiş. Araştırma ile sızıntı bölgesinde karaya vuran yunusların yavrularının yaşamının, dolayısı ile erişkin yunusların üreme sağlıklarının bölgeye sızan petrol ürünlerinden olumsuz etki-lendiği bulundu. 

Altı yıl önce yine bu köşede (22 Ağustos 2010), yaşanan felaketi ve New Mexico Körfezi’nde yaşayan canlılar açısından olumsuz etkilerini ele almıştık ve bu büyük felaketin etkilerinin uzun süre bizi meşgul edeceğini söylemiştik3. Bu çalışma, uzun vadedeki sonuçlardan yalnızca birini yansıtıyor.  The Guardian gazetesinde 04.04.2016 tarihinde yayınlanan habere4 göre New Orleans’taki bir federal hakim BP şirketinin neden olduğu çevresel tahribat nedeniyle felaketten etkilenen beş eyalete ve yerel hükümete, 20 milyar dolar tazminat ödemesini onayladı. BP şirketi yarattığı büyük tahribata karşılık, 20 milyar doları 16 yıllık bir süreçte taksit taksit ödeyecek. Tazminat Amerikan tarihinin en büyük tazminatı olarak geçse de, rakam olarak çok büyük gözükse de, şirketin ihmalinin (esasında kapitalizmin) yarattığı sonuç taksit taksit gideri-lemeyecek kadar büyük aslında.

 (1) KM Colegrove, S Venn-Watson, J Litz, MJ Kinsel, KA Terio, E Fougeres, R Ewing, DA Pabst, WA McLellan, S Raverty, J Saliki, S Fire, G Rappucci, S Bowen-Stevens, L Noble, A Costidis, M Barbieri, C Field, S Smith, RH Carmichael, C Chevis, W Hatchett, D Shannon, M Tumlin, G Lovewell, W McFee, TK Rowles. Fetal distress and in utero pneumonia in perinatal dolphins during the Northern Gulf of Mexico unusual mortality event. Diseases of Aquatic Organisms, 2016; 119 (1): 1 DOI: 10.3354/dao02969

(2) https://www.sciencedaily.com/releases/2016/04/160412104802.htm

(3) http://www.evrensel.net/haber/183199/deepwater-horizon-ufukta-yeni-bir-sey-yok

(4) http://www.theguardian.com/environment/2016/apr/04/bp-oil-spill-judge-grants-final-approval-20-billion-dollar-settlement

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...