14 Nisan 2016 00:29

Arena, imparatorlar ve gladyatörler

Arena, imparatorlar ve gladyatörler

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bu yazının konusu “önüne yatmak,” kündeye getirmek, amuda kalkmak, kuyruk sallamak olacaktı ama bir öğrencim, Özcan, “Hocam şu stat açılışındaki akrobatik hareketleri, dar alanda kısa paslaşmaları niye yazmıyorsunuz?” diye sorunca bir futbol yazısı yazayım, dedim.   
CHP İdman Yurdu ile AKP İdman Ocağı arasındaki “önüne yatma”, “arkadan dolanma” karşılaşması “otuz iki kısım tekmil” sürecek nasıl olsa. Bu yazı da futbol yazısı olsun.
Çocukluğumun Dolmabahçe Stadı, önce İnönü Stadı, sermaye parayı bastırınca da Vodafone Arena’ya döndü. Arena ne? Eski Roma’da imparatorların keyfi ve Roma halkının eğlencesi için gladyatörlerin dövüştürülüp öldürüldükleri, kölelerin aslanlara yem edildikleri meydan. Şimdi de futbolcular, köle savaşçılar gibi futbol yöneticilerinin kâr iştahlarına bırakılıp stat denen alanlara salınmıyorlar mı? İşveren kulüp başkanları, onları transfer denen para ve emek ticaretiyle köle gibi alıp satmıyorlar mı?  
Kimin parasıyla? “Taraftar” denen, izleyicilerin üç kuruşuyla. Başkanların cebine giren ve onların ticari nüfuzlarına ün sağlayan bu zenginlikten pay alan kim? Taraftar değil elbette. Onlar, gönül verdikleri takımları için karda kışta, ayazda tipide statları doldurup bağırıp çağırıyorlar. Doksan dakikalık bu boşalma, onları gündelik hercümerçten uzaklaştırıyor denebilir ancak onların uykularını derinleştirecek büyük uyku tulumları, sermayenin kasalarını daha da berkitiyor.
Real Madrid futbol takımının mabedi sayılan Santiago Barnabeu Stadı’nın, İspanyol Diktatör General Franco’nun “Bana yüz bin kişilik bir uyku tulumu yapın.” buyruğundan sonra yapıldığı söylenir. Yine İber Yarımadası diktatörlerinden Salazar’ın, sivil örgütlerin, sendikaların kapılarına kilit vurduktan sonra sorulan, “Emekçiler ne yapacak şimdi?” sorusuna verdiği “Onlar da 3 F ile idare etsinler.” ya da “Ben Portekiz’i otuz altı yıl üç F ile yönettim.” yanıtı ünlüdür. Nedir 3F? “fado, fatima ve futbol.” Fado, Portekiz halk müziği, fatima, dinsel törenler ve futbol da bildiğimizi ayak oyunu…
Yeni dünya dinlerinden biri olan futbol, halkı siyasal yaşamdan uzaklaştıran bir büyük eğlence aracı olmayı ve kitleleri edilgenleştirmeyi sürdürüyor. Bu eğlence için de yeni lunaparklar yapılıyor. Bu lunaparklardan biri de geçen hafta açıldı: Beşiktaş’ın yeni stadı Vodafone Arena.
Kimler vardı açılışta? Birkaç futbolcu, bakanlar, başbakan ve eski futbolcu, Yeni Cumhurbaşkanı Erdoğan. Beşiktaş kulübünün kimliğiyle özdeşleşmiş taraftarlar ve Çarşı grubu yoktu. Nedeniyse Çarşı’nın Gezi direnişindeki öncü eylemliliği…Aktivist Çarşı’nın sokak çocukları, stada alınmadı. Özcan da en çok buna bozulmuş. Takım sahibi taraftardır, diyor. Diğer neden de Cumhurbaşkanının yuhalanma korkusu.  
Galatasaray Kulübünün stadının açılışında ıslıklanınca “nankörler” demişti Erdoğan. “Ne istedilerse verdik.” Bir tür paralel paranoyası... Ancak bu kez anlaşıldı ki istenmeden de para vermiş Bay Tayyip. Öyle anlaşılıyor Beşiktaş Başkanı Fikret Orman açılış konuşmasından:
“Sayın Cumhurbaşkanım, sizi biliriz, ahde vefayı bilirsiniz. Beşiktaş Kulübü de bilir. Allah razı olsun(…) Saygıdeğer Cumhurbaşkanım, siz olmasaydınız bugün bu mutluluğu yaşamayacaktık. Siz de Kara Kartal’ın eve dönüşünün gizli kahramanısınız.”
Bu yıkama yağlamadan sonra sahada dar alanda kısa paslaşmalara geçiyorlar. Başbakan, Cumhurbaşkanı, Spor Bakanı… Al gülüm, ver gülüm… İki kısa pas, üç uzun top… Utku da diyor ki “Yalakalığın bu kadarı… Otuz sekiz kez teşekkür edip kırk takla atılır mı? O stadın parasını taraftar verdi.”
Ne diyelim? Sadece çocuklar, gençler, “kral çıplak!” diyebiliyor. Eğilmeden bükülmeden… Onlar da ertesi günkü açılış maçından önce yine gaza dumana boğuldu. Evlerinde devlet dayağı yediler.
Stat açıldı, Beşiktaş’ın maçı vardı. Madem bu yazıyı yazacağım, şu maçı da bir göreyim, dedim. Kalktım, bir kahvede maçı izledim. Önce protokol sahnesini gördüm. Eski Cumhurbaşkanı Beşiktaşlı Abdullah Gül ve Eski Meclis Başkanı, Başbakan Yardımcısı Beşiktaşlı Cemil Çiçek… Fenerbahçeli yeni Cumhurbaşkanı ise açılışı yapıp sahayı eskilere bırakmıştı.
Maç bitti, Beşiktaş, Bursaspor’u yendi. Fenerbahçeli Erdoğan’la Beşiktaşlı Gül ve Arınç arasındaki maç ise sürüyor hâlâ. Şampiyonluğu Paralel FETÖ Gücü ve yerli sermaye maçı belirleyecek.
Şimdilik izliyoruz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...