12 Nisan 2016 01:00

Ücretiniz yüzde 100 zamlı ödenmeli

Ücretiniz yüzde 100 zamlı ödenmeli

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: İşyerimde dört yıldır çalışıyorum. Bizler bu süre içinde şimdiye kadar hiç Cumhuriyet Bayramı, 23 Nisan, 19 Mayıs gibi günlerde izin kullanmadık ve çalıştık. İşveren ayrıca 1 Mayıs’ta özellikle gelip çalışmamızı istiyor. Ama çalıştığımız zaman da ücretimizde artırım yapılmadı. Çalıştığımız bu günlerin ücretlendirmesi nasıl olur?
 
CEVAP: “Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma” başlıklı İş Kanunu’nun 44. maddesine göre, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılacaktır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde ise söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir. Yani bu günlerde de çalışma fazla çalışmada olduğu gibi işçinin onayı ile yapılabilecektir. Bu günlere ait ücretler ise 47. maddeye göre ödenecektir. Yani, ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde işçiler çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri kendilerine tam olarak, ancak eğer tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenecektir. Ulusal bayram ve genel tatil günlerinin hangi günler olduğu ise, İş Kanunu’nda değil, 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller hakkında kanun’da belirtilmiştir. 29 Ekim günü ulusal bayram günüdür. Genel tatil günleri ise 1 Ocak, 23 Nisan, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 30 Ağustos, 3.5 gün Ramazan Bayramı ve 4.5 gün Kurban Bayramı olmak üzere toplam 13 gündür. Ulusal bayram günü, 28 Ekim günü saat 13.00’te başlar ve 1.5 gündür. Ulusal bayram ve genel tatil olarak kabul edilen günlerde işçilere, işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın bir gündelik tutarında ücret ödenir ve/veya tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir. Örneğin 23 Nisan günü çalışmayan işçinin ücreti bir iş karşılığı olmaksızın tam olarak ödenecektir. Ücreti ise, örneğin, günlük ücreti 40 TL ise, bu işçiye bir iş karşılığı olmaksızın 40 TL ödenecektir. İşçi eğer genel tatil gününde çalışmış ise ilave bir yevmiye ücret daha ödenecektir. İşçiye ödenecek toplam ücret bu durumda 40+40 = 80 TL olacaktır.
1 Mayıs günü ise 2009 yılında kabul edilen bir kanunla genel tatil günü kabul edilmiştir. Bu durumda çalışmış olduğunuz halde ücretinizi zamlı olarak alamadığınız durumlarda, iş mahkemesinde alacak davası açabilirsiniz. Ayrıca, ücret niteliğinde bulunan bu alacaklarınız size kanun hükümleri çerçevesinde ödenmediği için iş sözleşmesinin 24. maddesine göre iş sözleşmenizi haklı nedenle feshetme hakkınız da bulunmaktadır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa