10 Nisan 2016 01:00

Eakin, sızıntı ve bağlantılar

Eakin, sızıntı ve bağlantılar

Fotoğraf: Envato

Paylaş

J. Michael Eakin ismi Pensilvanya’nın dışında pek bilinmez, ama hakimler arasında bir süper stardı. Savcı ve hakimlerin kendi aralarında yaptıkları erotik, pornografik ve ırkçı içerikli resimlerin paylaşılmasını konu alan “Porngate” skandalı sonrasında aldığı son ceza, ve onu takip eden emekliliğinden önce, 6 yıl üst mahkeme ve 14 yıl Pensilvanya Yüksek Mahkemesi olmak üzere toplamda 20 yıl boyunca devletin yüksek temyiz mahkemelerinde koltuk sahibiydi.
Olayın başlatıcısı kadın Pensilvanya Başsavcısı KathleenKane, bu tip maskaralıklar için ilk çıkışı yaptı ve ondan sonra mahkemeler sonbahar yaprakları gibi düşmeye başladı. Basın cinsel içerikli ifşalara yoğunlaşırken, ırkçı yorumlar ve karikatürler pek dikkat çekmedi. Mahkemenin tüm üyelerinin beyaz olduğunun ya da burada yapılan işin sınıfsal bir boyutunun olduğunun belirtilmesine gerek yok herhalde. Amerikalıların yüzde 70’i üniversitede okuyamaz.
Hukuk diploması olması gereken hakimler Amerika’nın en iyi eğitimlileri arasındalar. Alexis de Tocqueville, bir klasik olan “Amerika’da Demokrasi” adlı kitabında avukatlar için boşuna “Amerika’nın son aristokratları” demiyor, onlar az eğitimli kardeşlerini sürekli olarak hor görüyorlar.
Bu yaklaşım yukarıda bahsedilen karikatürlerde de görülüyordu: garibanın, yoksulun, ayak takımının, tüm çalışanların üstüne tüküren yüksek bürokratlar. Amerika’da güç sahipleri güçsüzleri hor görüyorlar. İşte bu yüzden merhametsiz olanlardan merhamet dilenenlerin karşısına çıktıkları zaman bu kadar acımasız oluyorlar. Suç işlerken hep kaygısızdırlar, ta ki yakalanana kadar.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...