08 Nisan 2016 01:00

Ölerek, öldürerek, teslim olarak kurtuluş mümkün mü?

Ölerek, öldürerek, teslim olarak kurtuluş mümkün mü?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Anne kucağına, çocukluğa dönme bir kaçış olduğu kadar bir çare arayışıdır da. Güvensizlik duygusu veya somut gerçeği, güvenli limanlar arayışını tetikliyor, velakin güvenli yere dönüş arayışı güvensizlik göstergesidir de. Aşiretlere, mezheplere, etnisitelere, memlekete dönüş bazen çözüm gibi gözükürse de çoğu zaman daralma ve sıkışmadır.
Gösterge bilim önce karşıtına bakmayı esas alıyor. Sonra öncülleri ardılları dikkatle analiz ediyor, kalıplar çıkarmaya çalışıyor.
Kurtuluş arayışı, kurtulmamız gereken bir dünyanın olduğunu gösteriyor. Kurtuluş mümkün değilse nasıl olacak? Kurtulamazlık, büyük bir psiko-yıkım olur. Hemen tüm devrimci, yenilikçi güçlere karşı “kurtulunacak bir şey yok” politikası uygulanmaktadır. Kurtuluş olmaması, seçenek kalmaması, mevcuda teslim olmayı zorluyor.
Ancak evrim, ilerleme, devrimler… hiçbir zaman sabit kalamama, hareket halinde olma hep bir kurtuluş umudu veriyor da insan böyle psişik yıkımdan hareketle kurtulabiliyor.
Kurtuluşun en yaygını nirvanaya erişmek, nefsi arzuyu terbiye etmek, sabit kalmayı becermek. Ancak bu çok negatif bir kurtuluş yolu, daha doğrusu kurtulamayışa farklı bir teslim olma biçimi, çileciliği tercihle yaşamdan kopma hali.
Aktif dinler de var. Dinlerin hemen tamamı kurtuluşçuluğa oynuyor. Bu dünya kötü dünya. Nefis kötü. Arzu kötü. Herkes günahkar. O halde kurtuluş yok ne tek başına ne de bu dünyada. O halde tanrıya, dine, mutlak kurtuluşa yönelmeli. Hem yapılacak da zor değil. Din için çalışacaksın. Dua, abdest, namaz, kurban… Daha aktif ve kutsalı ise gaza, cihat, din yolunda şehit olmak…
Sonuçta düşünmeyeceksin çok fazla, dine teslim olarak, din adına çok şey yaparak kurtulacaksın.
Sokaklarda anons ediliyor: Devlete teslim olunuz.
Kendinizi, çoluk çocuğunuzu Ensar’a teslim ediniz. Dine teslim olunuz. Tek başınıza da doğru dini bulamazsınız, hacıya hocaya tekkeye şeyhe dervişe teslim olunuz.
Aşirete teslim olunuz ve kurtulunuz.
Askerliğin ana kuralı, orduya komutana teslim olunuz, kurtuluş yok başkaca, teslim olunuz -Paradoksal bir durum ise düşmana teslim olanın cezası ölüm. Sorun teslim olmak mı, kime neye teslim olunacağı mı?
Almanya I.Dünya Savaşı’nda teslim oldu. II.Dünya Savaşı geldi. Ona da teslim oldu. Sonunda ABD’ye teslim oldu, kurtuluşa erdi.
Güce teslim olmak. Genel geçer ne varsa onunla çok çelişmemek, duruma uyarlanmak, töreye konvansiyonlara teslim olmak.
Boğulursan büyük denizde boğul. Kolonicilere teslim ol ki ölümden kurtul. Kurtuluş yok tek başına. Almanya ABD’nin sadık boyun eğicisi. Japonya da öyle. Kore’nin de bir yarısı. Teslim olan taraf kurtuldu, teslim olmayanın işi daha zor!
IŞİD Ortadoğu’yu, hepimizi kurtaracak.
Ölüm toptan bir kurtuluş.
Şehitlik toptan kurtuluş.
Ölümle bu dünyadan kurtulmuş oluyoruz, o kesin.
Ölerek kurtulunabilir mi?
Ya öldürerek kurtuluş nasıl olacak?
Kurtuluş yok tek başına. Ya hiçbirimiz ya hep beraber. Hem yanlış hem doğru. Diyalektik bir durum. Tezin karşı tezi ve sentezi ne? Tek başınalığın karşıtı ne? Çokluk mu yoksa kurtuluştan vazgeçmek mi? Eskiye teslim olmak tez ise sentez yeni duruma teslim olmak mı, teslim olmamak mı?
Diyalektiği de aşacak bir ütopya mümkün mü? Soncul sentez gerçekten soncul son mu olur?
Yalan yanlış olmayan, ideoloji olmayan bir dünya mümkün mü? Akıl ve bilim bunu sağlayabilir mi? Sağduyu din araya girmek zorunda mı?
Doğaya dönüş, yalandan yanlıştan toptan dönüş mü, yoksa nirvanacılık gibi bir tür negatif vazgeçiş mi?
Doğa ne? Oraya dönmek, en azından kültürlü medeni insan için mümkün mü?
İnsanlık nasıl kurtulacak? Hep önemli bir soru ve arayış olarak kalacak gibi. Farklı koşullarda farklı kurtuluşlar olacak gibi.
Kurtuluşçuluğun en yanılgılısı ise artık yaşlanmış, hatta hayatta olmayan anne kucağına dönüş arayışı olacaktır. Anne kucağı hep sabitmiş gibi algılanıyor. Bu dünyada sabit kalmak mümkün olmadığına göre bu dünyada olmayana teslim olmak gerekiyor; en azından bu dünyada bir kurtuluş yok fikri, bu kavrayışa eşlik ediyor.
Azerbaycan, şu kadar şehit verdik, karşı taraftan yüzlercesini öldürdük diyor. Aynısını Ermenistan da söylüyor. Şehitlerimiz var, karşı taraftan çok kişiyi etkisiz hale getirdik.
Teslim olsalardı ölmeyeceklerdi, kurtulacaklardı.
Hangisi daha iyi, içeriği etiği ne olacak?
Ölme, öldürme, teslim olma. Allah hepsine rahmet eylesin.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...