07 Nisan 2016 01:16

Kreş yerine

Kreş yerine

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Geçen hafta, sık sık geçtiğim bir caddede daha önce kadın iç çamaşırı ve çorabı satan bir dükkan yerine 4-6 yaş arasındaki çocuklar için Kuran Kursu açıldığını görünce çok şaşırdım. Bir apartmanın giriş katında küçük bir dükkan yerine açılmış Kuran kursu, duvarındaki tabelasından anlaşıldığına göre, Şişli Müftülüğü’nün izni ile açılmış.
Dört yaşında çocuğa Müftülük izinli Kuran Kursu mu olur diye bir araştırma yapayım dedim. Meğer, her ilde, böyle onlarca Kuran Kursu varmış. AKP iktidarında hastanelerde, okullarda, fabrikalarda kreş talebi had safhaya ulaşmıştı. Meğer, AKP Hükümetleri kreş yerine bir süredir, 4-6 yaş çocukları için Kuran Kursu açıyormuş boyuna. Ve bu kurslarda eğitmenlik için binlerce ilahiyat mezunu eğitici alınmış.  Kreş bulamayan aileler muhtemelen bu kurslara çocuklarını gönderiyor. Kurs müfredatına şöyle bir göz atınca kahroluyor insan. Çocuklara psikolojik, sosyolojik bir yaklaşım yok. Bilmem hangi din büyüğü çocuklar yedi yaşına gelmeden Kuran’ı, namaz kılmayı öğreteceksin demiş, müfredat ve kurslar da bu tavsiyeye göre şekillendirilmiş.
Küçücük çocuklara din eğitimi verilir mi derken, bu sefer Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortaöğretimde (9,10,11 ve 12. Sınıflar için) coğrafya öğretimi üzerine bir müfredat taslağı elime geçti. 16 Mart 2016 tarihinde açıklanmış. İlginç bir yaklaşım var. Kitaplarda AKP icraatının övülmesi isteniyor ve Türk Islam coğrafyasının abartılı bir şekilde öne çıkarılması tavsiye ediliyor. Yeni Osmanlıcılık, Türk-İslam sentezciliği müfredatın temeli yapılmış. Örneğin; insan-mekan ilişkisini anlatırken Ordu-Giresun havaalanı, Maltepe Sahil Parkı, Karadeniz Sahil yolu, BAE-Dubai Palmiye ve Dünya Adaları’nı örnek gösterin deniyor. Verdiği örneklerin hepsi denizin doldurulduğu, doğal güzelliklerin yok edildiği, şehircilik ve mimari açısından yüzkarası yapılar. İyi ki, TOKİ evlerini örnek gösterin dememişler. Coğrafya kitabında okuma parçası olarak Karabaş Sorunu, Hocalı Katliamı ve Kafkas Islam Ordusu gibi yazıları öneriyor. Türk Coğrafya Kurumu bu müfredat taslağına dikkat çekmek için çırpınıyor ama Eğitim Sen dahil kimsenin fazla ilgilendiği yok.
Tayyip Erdoğan kindar ve dindar bir nesil yetiştirilmesini buyurmuştu. Demek ki, bu nesli dört yaşından itibaren yetiştirmeye başlamışlar.
Yıllar önce seyrettiğim bir film aklıma geldi bunları yazarken. Naziler yenilirken Hitler’in gençleri ile tıpkı Hitler’e benzeyen onlarca çocuk yaratıyorlar ve bu çocukları çeşitli ülkelerde gözlerden uzak Nazi ideolojisine göre eğiterek büyütüyorlar. Otuz yıl beklendiğinde dünyanın pek çok ülkesinde birer Hitler ortaya çıkacak ve Dünya Nazi Imparatorluğu’na dönüşecek.
AKP’nin kindar ve dindar nesil yetiştirme pratiği de dört yaşından itibaren her çocuğu birer Tayyip Erdoğan olarak yetiştirme pratiğine benziyor. Bu eğitim seferberliği başarılı olursa, otuz sene sonra milyonlarca Tayyip Erdoğan’ımız olacak. Belki bir Erdoğan İmparatorluğu da kurarız o zaman.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa