03 Nisan 2016 01:00

Uyuşturucu karşıtı mücadele aslında siyah ve hippi karşıtı mücadele

Uyuşturucu karşıtı mücadele aslında siyah ve hippi karşıtı mücadele

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bugünün gençliği için John Ehrlichman ismi pek bir şey ifade etmiyor. ’60’larda yaşayanlar için ise hem ünlüdür hem de sansasyoneldir. Kendisi, eski başkanlardan Richard M. Nixon’un yardımcısı olarak, yüksek seviyedeki Beyaz Saray yetkililerindendir ayrıca kötü şöhretli Watergate skandalının tam merkezinde bulunan kişilere verilen isimle, Beyaz Saray Muslukçularındandır.
Bu ismi hatırlatmamızın sebebi, 22 yıl önceki Harper’s dergisine, Vietnam Savaşı’nın en sıcak zamanlarında Nixon yönetimi tarafından uyuşturucu karşıtı mücadele adı altında yürütülen, politik entrikalarla ilgili açık ve dürüstçe yaptığı resmi itiraflardır. Ehrlichman’a göre bu “mücadele” aslında, o dönemin iki radikal örgütüne, Siyahlara ve savaş karşıtı hippilere -o dönemin gençliğine- karşı verildi.
Bu, her iki gruba da, takiye yoluyla saldırmanın politik biçimiydi ve çok kullanışlıydı. Bu “mücadele” sayesinde bozuk kanunlardan faydalanan polisler, insanları “uyuşturucu musibetinden korumak” adı altında kapıları kırdı, apartmanları bastı, onları içeri tıktı. Şimdi, on yıllar sonra, basının, mahkemelerin, entelijensiyanın bu rezil ve hedef gösterici saldırıda payı olduğu ortaya çıkıyor.
Uyuşturucu ile ilgili değildi, hiç olmadı. Politikayla ilgiliydi. Mao “Politika kan dökülmeyen savaştır” der. Bugün bu sözler, şu uyuşturucu karşıtı sefil mücadele -aslında yoksul, siyah, radikal ve alternatif karşıtı- için ne kadar da gerçek duruyor, bu “mücadele” tüm bir toplumun kafasını karıştırdı, tüm dünyanın en büyük hapishane sistemini yarattı ve sayısız ruhu tutsaklığın, gözaltıların ve ölümün nefretle dolu kanalizasyonuna fırlattı.
Ülkenin tüm şehirlerinde ve topluluklarında hâlâ devam eden bu savaş, Yalancı Dick Nixon tarafından yaratılan bir yalandı ve Ehrlichman’ın açıklamalarına bakarsak,amacı devlete karşı direnen örgütleri yok etmek olan adaletsiz, baskıcı, kafa karıştırıcı yasanın desteğiyle, Cumhuriyetçilere oy vermek istemeyen siyah örgütleri baskılamak amacıyla devlet ve polis gücü tarafından kabul gördü. Uyuşturucuya karşı mücadele daha başlamadan kaybedilmişti, çünkü tamamıyla bir yalana dayanıyordu.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...