01 Nisan 2016 01:00

Kurumsal örgütlü işler: Yatılı Kur'an kursları

Kurumsal örgütlü işler: Yatılı Kur'an kursları

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Yansın Dünya” da o dünyanın içinde hepimiz yanıyoruz. Anadolu topraklarında çocuklar çoğu zaman sahipsiz: “Kurtarın bizi” diye bağırıyorlar camların arkasından. Yetiştirme yurtları, YİBO’lar, imam hatip yurtları, Kur’an kursları…
En yaygın yatılılık “Kur’an kursları.”
En çok istismar edileni yatılı Kur’an kursları…
Bundan 45 yıl kadar önce, 1970’lerin başı. Dedem “Öğretmen oldu” iki oğlan, büyüğünü Kur’an kursuna gönderdik ama şimdi başka işlerle uğraşıyor, en küçüğü de ilkokulu bitirdi, cenazemizi kıldırır, onu da Kur’an kursuna vereyim, diye Kur’an kursuna yazdırıyor.
75 yıl kadar öncesi, 1940’ların başları. Dayımlardan biri ve en büyük amcam da Kur’an kurslarına yazdırılmış. Amcam bir süre sonra ayrılmış. Dayım Şam, Halep… kurs kurs, medrese medrese dolaşmış.
Anadolu’da tarikat ve cemaatlerin temel kaynağı, adam devşirme yolu, ideolojik aracı yatılı Kur’an kursları.
Amcam da dayım da tarikat eğiliminde değil. Dedemin de tarikatlarla bir bağı yok, öyle saf kendine göre Müslüman biri. Kur’an kursu kimin belli değil. Adı yetiyor. “Eti senin kemiği benim”. Küçük amcam Kur’an kursuna yazdırılıyor. Aradan bir süre geçti. Amcam on üç, on dördünde. Kur’an kursu için birkaç çocuk daha yanına almış, fındık zamanı fındık toplamaya gelmişti. Kim gönderdi sizi diye sorduğumuzda, Kur’an kursundan yardım toplamamız (Fındık toplamamız için) gönderdiler, birkaç çuval toplayamazsak bize kızarlar, diye kaygı içindeydi. Çocuklar köy köy dolaştırılıyor, kimse bir şey diyemiyor; sonuçta din iman kutsal işler söz konusu. Yardımın kime gittiği belli değil. Amcam, daha çocuk amcam, uykusunda bağırmaya, ağlamaya, yılan çıyan görmeye başladı.
Sıkıntı büyük, iş düzgün değil.
Diyanette üst düzeyde dayımlardan biri biliyor o dünyayı. Dedeme verdiğiniz Kur’an kursu izinsiz, Süleymancılara ait, çocuğu daha bilindik bir yere verin diye uyardı.
Diğer öğretmen amcam, TÖBDER’li amcam, kardeşi küçük amcamı yanına aldı, babasını da (dedemi) kırmadı, imam hatibe yazdırdı.
Güncel bazı rakamlar verirsek Diyanet verilerine göre 81 bin cami ve buralarda yapılan Kur’an kursları dışında 16 bin resmi kayıtlı Kur’an kursu var.
Mülkiyet Durumuna Göre Kur’an Kursu Sayısı (2013-14 itibariyle açık olan 15 bin 457 kurs)
                                          Sayısı
Toplam                           15 bin 457
Hazine                              693
Vakıflar Genel Müdürlüğü 348
Türkiye Diyanet Vakfı     2 bin 211
Diğer Vakıflar                  306
Dernekler                        3 bin246
Şahıslar                           929
Belediye ve özel idare   1259
Köy tüzel kişilikleri          3 bin 199
Diğer                                 3 bin 266
Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı İstatistikleri, http://www.diyanet.gov.tr/tr/kategori/istatistikler/136

Bunların çoğu yatılı. Milyonlarca kişiye ulaşıyorlar.
Milli eğitim reformları dinci eğitim reformları oldu. 1945’lerden bu yana, özellikle de 12 Eylül’den bu yana din diyanet koşulsuz müsamaha ve destek görüyor.
IŞİD’i de Ensar’ı da derin NATO, DP, AP, Milli Selamet, AKP tarafından oluşturuluyor ve destekleniyor.
Geçen yılki adı Milli Eğitim Şûrası diye geçen dinci şurada ilkokulu bitiren tüm çocuklara iki yıl ortaokula karşılık sayılmak üzere “hafızlık” izni verilmesi kararı çıktı.
2012’deki düzenlemelerle zaten bir yıl hafızlık izni veriliyordu. Ortaokul 1 yerine, zorunlu eğitimin bir yılına karşılık da sayılan daha dokuz yaşında yatılı Kur’an kurslarına gönderiliyor.
Hafızlık, hemen tamamı yatılı Kur’an kurslarında yapılıyor. Bu dinin de, ailelerin de, en çok da çocukların hayatını alt üst ediyor.
Neler yaşanıyor oralarda, soran bilen yok.
Ensar Vakfı veya oradaki bir iki hocayı çok aşan bir mesele bu.
İktisadi, siyasi, zihni, fiziki, biyolojik ve seksüel gelişimlerinin istismarıdır 8-9 yaşındaki çocukların yatılı Kur’an kurslarına gönderilmesi.
Milli Eğitim Bakanı, Başbakan, Cumhurbaşkanı çocukların ortaokul yerine “hafızlık” adı altında buralara bir yıl gönderilmesini teşvik ediyor.
İdeolojik ayağını herkes biliyor, burada tekrarlamaya gerek yok. AKP de IŞİD de, Taliban da Kur’an kursları ve medreselerden (imam hatiplerden) besleniyor.
Olay münferit değil kurumsal.
Kurumsal olan, bireysel olanı katbekat aşar.
Tacize ortam sağlayanlar kim, aracılık edenler kim?
8-9 yaşındaki çocukların cemaat tarikat tarzı evlere veya on binlerce resmi ve kaçak yatılı yurtlara alınmasına kim göz yumuyor, kim buralardan besleniyor, ana sorun bu.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...