01 Nisan 2016 01:00

Engelleyemezsiniz

Engelleyemezsiniz

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bildiğiniz gibi Newroz mitingleri tüm ülkede yasaklanıp yalnızca Diyarbakır’da izin verilmişti. Bazı illerde yasak öyle ya da böyle delinmiş, Newroz coşkuyla kutlanmıştı.  Hal böyle olunca da gözler İstanbul Bakırköy’e çevrilmişti. Bütün dünyada gazeteciler yaşanan gerçekleri fotoğraflar, belgeler ve gazeteleri TV’leri aracılığıyla kamuya duyurur. Amaç kamuoyunu bilgilendirip yöneticilerin kendilerini sorgulamalarını sağlayarak ülkeyi daha doğru düzgün yönetmelerine hizmet etmesidir. Eğer hataları varsa ders alsınlardır. Tabii bu söylediklerim demokrasinin olduğu ya da demokrasinin ilerlediği düzeyle ilgilidir.
Gelelim İstanbul, Bakırköy de kutlanması istenen Newroz mitingine. Sabah erken saatlerde Bahçelievler, Şirinevler, Yenibosna, Bağcılar ve muhtemel ilçeler HDP ve demokratik kurumlar, milletvekilleri engellenmiş. adeta polis ablukasına alınıp kaynağında katılım kesilmeye çalışılmıştır. Tüm bunlara rağmen İncirli, Bakırköy’e ulaşmayı başaranlar metrobüs istasyonlarında, otobüs ve minibüs duraklarında engellenmişlerdir.
Böyle önemli bir günde ben de Bakırköy üst geçidinden fotoğraf çekerken bir sivil polis/ler tarafından engellendim. Gazeteci olduğumu söylediğim halde köprünün karşı tarafına doğru itilerek resmen kovuldum. Tartıştığım sivil polis şöyle dedi; “Emir kesin. Kim olura olsun buradan geçemez! Gazeteci mazeteci. Sarı kartlı falan geçemez!” Peki eyvallah diyerek indim köprüden. Baktım bir grup arkadaş strateji geliştirmeye çalışıyorlar güldüm. Yanlarına gittim onlar da aynı muameleye maruz kalmışlar. Köprünün üstüne baktım ellerinde kamera çekim yapanlar var. Yarısı sivil polis, diğerleri de havuz/iktidar medyası…
Muhalif basının gazetecileri köprünün ayağında polislerin durmadan dağılın anonsunun ortasında daraltılmış çalışma alanından haber üretmeye çalışıyoruz. Bir ara slogan sesleri falan ortalık karışınca polisler bizleri kalkanlarıyla anonslarıyla eylemcilerin içlerine doğru kovalamaya başladılar. Çaresiz o sokak senin bu sokak benim Ömür AVM’nin arkalarında dolanıyoruz. Yine bir araya toplandık. Bu sefer bir manga polis dağılın diye bizlere doğru koşuyorlar. Bizler önde onlar arkada Bahçelievler ana caddesine kadar gittik. Zeyno itiraz edip duruyor… Evrim “Ya bizim görev alanımız burası gidemem” diyor. Bu arada aramızda kalan havuz medyası muhabirleri gösterişli mikrofon ve kameraları üstündeki logolarının avantajıyla polislerin arasından geçip gittiler. Arkama baktığımda resmen eylemci gazeteciler ordusu olmuştuk) yaklaşık yirmi gazeteci incirli köprüsünden Bakırköy yönüne orada ara sokaklara ve yeniden İncirli üst geçidine vardık. Tüm köşe başları sivil resmi polislerle tutulmuş aramalar taramalar gözaltılar sürüyordu.
İktidara göre muhalif medya terörist. Bir ülke büyüğünün “Ya bizdensin ya terörist !” ünlemesinden sonra 20 yaşındaki kafası kasklı elinde kalkanı olan polis bağırıyor “ Duymadın mı lan dağılsanıza…” Ağzından köpükler taşıyor.
Şimdi bu işlere ve basının çalışmasını engellediklerini düşünen akillere bir laf edeyim.
Sizler muhalif medyayı engelleyemezsiniz. 1-Bizler olaylara her yönden bakmayı seçiyoruz. Yani hem olayın içinden hem dışından. 2-Buna göre arkadaşlarımız görev alıyor boyunlarına basın kartlarını asıyorlar. (Her ne kadar bu kartlara bakıp sizlerde basın mısınız?  teröristler deseniz de…) 3- Sizler zorla bizleri engelledikçe uyguladığınız antidemokratik uygulamalarınız daha iyi ve net olarak ortaya çıkıyor.  Neden korkuyorsunuz? Bizleri neden engellemeye çalışıyorsunuz bu soruların cevaplarını veriniz.
Bir de Diyarbakır’ı sormak lazım. Miting başlarken çekilen görüntüleri paylaşıp halk destek vermedi imajı yaymaya neden gerek duyuyorsunuz? Halbuki sizin görüntülere baktığımızda 5- 10 bin kişi anca toplanmış gibi iken,  muhalif gazetecilerin görüntüleri yüz binlerce insanın toplandığını gösteriyor.
Hangisi gerçek? İkisi de siz sabah saatlerindeki görüntüyü itibarsızlaştırma dahası kamuoyunu kandırma yönünde kullanırken, miting başladığı saatlerde çekilenler doğruyu yani hakikati yani Kürt halkının tüm yaptıklarınıza rağmen kıramadığınız iradesini gösteriyor.
Ve sizler bundan korkuyorsunuz… Hakikatleri engelleyemezsiniz…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...