31 Mart 2016 00:35

Bizi ilgilendirmiyor mu?

Bizi ilgilendirmiyor mu?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD’ye giderken Esenboğa Havalimanında açıklama yaptı. Erdoğan, Reza Zarrab ile ilgili olarak “Bu konu aslında ülkemizi ilgilendiren bir konu olmadığı gibi bir kara para aklama konusu mudur, değil midir bunun gerekçesini bilmeden böyle bir değerlendirme yapmayı da doğru bulmuyorum …”
Cumhurbaşkanı ile birlikte AKP ve Hükümet sözcüleri de benzer şeyler söylemeye başladılar.
Birkaç günlük suskunluktan sonra, demek ki, böyle bir açıklama kararı almışlar.
Rıza Sarraf’ın (Reza Zarrab) ABD’de tutuklanması ve yargılanması gerçekten Türkiye’yi ilgilendirmiyor mu?
Bizce ilgilendiriyor. ABD savcısının hazırladığı iddianame okunduğunda, Zarrab’ın 2010-2015 yılları arasında geçen faaliyetlerinden söz edildiği görülüyor. Yine, iddianamede Zarrab’ın Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde kurduğu şirketlerinin faaliyetlerinden söz ediliyor. Yargılama başladığında bu faaliyetlerin ayrıntıları da gündeme gelecek. Belgeler açıklanacak. Zarrab’ın şirketlerinin Türkiye faaliyetlerinin ABD yasalarına aykırı olduğu gibi Türkiye yasalarına da aykırı olup olmadığını bir süre sonra göreceğiz. 
Ama, asıl hikaye Zarrab ABD’de itirafçı olursa başlayacak. Ve, işin bizi daha çok ilgilendiren kısmı da bu itiraflar. Zarrab itiraflarında hangi siyasilere, bürokratlara, bakanlara rüşvet verdiğini; bu rüşvetlerle ne gibi yasa dışı işler çevirmesine göz yumulduğunu anlatırsa o zaman seyredin siz curcunayı. O zaman, konunun Türkiye’yi ilgilendirip ilgilendirmediği görülecek. Örneğin, 17-25 Aralık günlerinde Afrika’dan Türkiye’ye gelen bir uçak içindeki altınlar meselesi uzun uzun basında yazılmıştı.
Erdoğan, Can Dündar ve Erdem Gül duruşmasını izleyen konsoloslara fırça attı ama büyük ihtimalle Reza Zarrab davası, resmi ya da gayriresmi olarak Türkiye tarafından izlenecek. Zarrab’ın ABD ambargosunu delmesi Türkiye yasalarına göre suç olmayabilir ama Türkiye’de rüşvet dağıtması, gümrük yasalarını ihlal etmesi, vergi yasalarını ihlal etmesi vb. suçtur. Ambargoyu delmek için başvurulan gizli dolaplar bu suçlar nedeniyle Türkiye’de de soruşturulması gereken fiillerdendir. 
Erdoğan, ABD ile bu ziyaretinde sıkı bir pazarlık yapmak istediğini belli etmiştir. Pazarlık içinde Zarrab da var mı bilmek zor ama ABD tarafının pazarlık konusunda verdiği izlenim çok hevesli olmadığı yönündedir. Elbette, pazarlığa girmek istemiyormuş gibi görünüp pazarlıkta elini güçlendirmek de bir taktiktir ama ABD’nin gerçek niyeti bir süre sonra anlaşılacaktır. ABD, Türkiye’nin pazarlığına gönülsüzmüş gibi görünüp karşılık verirse, Türkiye’nin ne alıp, ne verdiği; kârlı mı, zararlı mı çıktığı yeni bir gündem olacaktır. O zaman, eli bu kadar zayıf Erdoğan’ın pazarlıkta alıp verdiklerini öğrenmek her yurttaşın hakkı olacaktır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa