08 Mart 2016 00:12

Onayınız olmadan değişiklik yapılamaz

Onayınız olmadan değişiklik yapılamaz

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: Merhaba Devrim Hanım. Ben iki yıldır bir fabrikada çalışmaktayım. Dün gece vardiyasının son gününde vardiya amiri benim bilgim ve haberim olmadan benim bölümümü ve vardiyamı değiştirmiş. Ben bu konuda ne yapabilirim? Tazminatımı nasıl alabilirim?

CEVAP: İş Kanunu’nun 22. maddesi, çalışma koşullarında esaslı değişiklik ve iş sözleşmesinin feshi başlığı altında çalışma koşullarında esaslı bir değişikliğin işçinin onayı olmadan yapılamayacağını düzenlemektedir.
Esaslı değişiklik kavramı ise İş Kanunu’nda tanımlanmamıştır, ancak, doktrin ve Yargıtay kararları tarafından, işçinin aleyhine olan değişiklikler ‘esaslı değişiklik’ olarak kabul edilmiştir. Yani çalışma koşullarında yapılan değişiklik, işçi için çalışmanın ağırlaştırılması anlamına geliyor ise bu durumda yapılan değişiklik esaslı değişiklik olarak nitelendirilir. Yani yapılan iş, işçi için yapılan değişiklik ile ağırlaştırılmış olmalı, çalışma koşullarının daha önceki işten ağır hale getirilmiş olmasıdır.  
Yargıtayın kullandığı ölçüt de “İşçinin durumunun ağırlaştırılmasıdır”. İşçinin çalışma süresi, konumu, ücreti gibi alanlarda işçinin aleyhine bir durum var ise, bu işçi açısından esaslı bir değişiklik olarak kabul edilmektedir. Örneğin işçinin ücretinde bir indirim yapılacaksa bu 22. madde kapsamında çalışma koşullarında esaslı değişiktir ve işçinin yazılı onayı olmadan böyle bir değişiklik yapılması işçiyi bağlamamaktadır.
Çalışma koşulları denildiği zaman, dikkate alınacak hususlar; işçinin iş görme borcu, işverenin ücret borcu, işin nasıl ve ne şekilde görüleceği, işin nerede görüleceği, işyeri çalışma yönetmeliği vb. işyeri uygulamaları, yıllık izin süreleri, çalışma saatleri, primler, dinlenme ve tatil gibi konulardır.
Bu gibi konularda yapılacak ve işçinin durumunu ağırlaştırmayacak esaslı değişiklikler ise işverenin yönetim hakkı kapsamında yapacağı değişiklikler olarak kabul edilmektedir. İşverenin yönetim hakkı ise eğer kötü niyetli bir tutum olarak değerlendirilmemiş bir durum ise, Yargıtay işverenin bu yönetim hakkı kapsamına müdahale etme hakkına sahip olmadığı yönünde kararlar vermiştir.
Ancak Yargıtay, çalışma saatlerinin uzatılmasını iş şartlarının ağırlaştırılması olarak nitelendirmekte ve çalışma saatini yarım saat uzatmanın da iş şartlarını ağırlaştırdığına dair karar vermekte ve bunu kabul etmeyen işçinin çıkarılmasını işverenin haksız feshi olarak değerlendirmektedir.
Eğer sizin açınızdan yapılan bu değişiklik, işyerinde işverenin yönetim hakkı kapsamında kalan bir değişiklik ise, iş sözleşmenizde böyle bir değişikliği kabul ettiğinize dair bir hüküm varsa, bu durumda söz konusu değişiklik işverenin yönetim hakkı kapsamında kabul edilmektedir. Ancak, yapılan bu değişiklik eğer sizin aleyhinize olan bir durum ise, yani çalışma koşullarınızı ağırlaştırıyor ise, bu durumda böyle bir değişikliğin sizin onayınız olmadan yapılması yani sizi bağlaması söz konusu değildir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...