04 Mart 2016 00:52

Bir başka İç Anadolu havası

Bir başka İç Anadolu havası

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Son birkaç yılda Trabzon’dan Adana’ya, Aydın’dan Kastamonu’ya şehir komedilerinin, ya da bölgesine dikkat çeken yöresel komedi örneklerine sıkça rastlar olduk. Bunlar kısmen yerel ve özgün esprilerle ilerledi, çoğunlukla memleketine düşkün hazır bir seyirci kitlesini hedefleyen ticari girişimler oldu. Örneğin Karadeniz ve Ege komedilerinde fıkra klişeleri ve tekrarlar daha ağır bastı. 2000’lerin başında Kürt komedisi Yılmaz Erdoğan’ın Vizontele’si ile bir atak yapmıştı, daha sonra cepten yemeye başladı. Son yıllarda yöresel komediye taze kan, İç Anadolu’dan geldi. Sivas’ta geçen Düğün Dernek’in kırdığı gişe rekoru bunun seyircide bir karşılığı olduğunu da gösteriyor. Ankara havası, Ankara polisiyesi derken başkent merkezli iç Anadolu kültürünün yükselişi daha detaylı analizleri hak ediyor, ama bu yazı bir film vesilesiyle komedi filmlerine dair birkaç sözle sınırlı kalacak.

Kaçma Birader’in hikayesi, Yozgat’ta başlıyor. Muammer (Zafer Algöz) belediye otobüsü şoförüdür ve zor ailesinden, çocuklarından biraz bıkmıştır. Eşinin adı Ramazan, lakabı Rambo’dur. Üç çocuğundan Esma ile damat Halil, çocuk için “çalışmalara başlamış” olduklarını anlatıp duran sürekli yan yana vakit geçiren bir çifttir. Oğlanlardan büyük olanı Erdinç (Emrah Kaman) bir türlü ehliyet sınavını geçemeyen, kadınlarla münasebetlerinde başarısız, genel olarak kaybeden bir tiptir. Küçük olan Eren’in internetten tanıştığı sevgilisi Yozgat’a gelir. Aile şaşkına döner. Eren sevgilisiyle İstanbul’a kaçınca, ailece peşine düşerler. Yozgat Belediyesi otobüsünü Taksim Meydanı’na park eden aile dağılır ve herkes başka maceralar yaşar. Çeşitli taşradan İstanbul’a gelme, Beyoğlu’nun arka sokakları, gece hayatı klişeleri ile nihayetinde kaçak birader bulunur ve Yozgat’a zaferle dönülür. 

Olay örgüsünün kendisinde pek yaratıcı bir şey olduğu söylenemez; hem biraz dağınık, hem klişe ama sonuç, bizdeki komedi sineması ortalamasının yine de üstünde. Esma ile Halil ünlüleri görür ve Taksim çevresinde magazin muhabirleriyle birlikte dolanmaya başlar. Erdinç dayak yer, belalı bir ailenin kızıyla basılır, şehrin en büyük babasını kızdırır vs. Rambo fal baktırır, sokak ressamına resim çizdirir. Muammer, ona aşık olan Züleyha ve korkutucu kocasıyla pavyonları, ev partilerini dolaşır... Bunlar çok bildik ve beklenebilir maceralar olmakla beraber, renkli karakterler, eğlenceli diyaloglarla genel olarak hoş bir seyir vadediyor. Özellikle Zafer Algöz ile Emrah Kaman’ın karakterleri seyirciyi çekmede başarılı. Yozgat’a ilişkin vurgular Beyoğlu sokaklarında azalıyor ama ruhu duruyor. Aynı sahnede hem ezik, hem birden çok öz güvenli çıkışlar yapmak gibi bir kendine özgülüğü var. Komediye Orta Anadolu’dan gelen taze hava bu enteresan dengeyi yaratıyor; ne saf, ne kurnaz ve bencil tipik komiklerden. 

Kaçma Birader, Düğün Dernek’in uzak akrabası sayılır. Senarist kardeşler (Biri başrol oyuncusu, diğeri yönetmenlerden biri aynı zamanda) Murat ve Emrah Kaman, Kardeş Payı’nda Selçuk Aydemir ve o ekiple birlikte de çalışmıştı. Sinema salonlarında komedi filmleri epey kalabalık olduğundan vizyon yarışında pek kendini gösteremeyebilir, Çalgı Çengi misali sonradan (DVD, internet, televizyon gösterimlerinde) dikkat çekebilir. Emrah Kaman’ın bir sonraki işinin patlaması sürpriz olmaz. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa