04 Mart 2016 00:50

Etkisiz hale getirildik

Etkisiz hale getirildik

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Uzun süredir haberlerde duyduğumuz bir cümle artık ürkütücü biçimde kanıksandı ve neredeyse kavramsallaştı. “Bu gün 10 terörist etkisiz hale getirildi” . Bu cümleye baktığımda ‘terörist’ kim? ‘etkisiz hale getirmek’ ne demek? diye düşündüm.

Terörist kavramında ortak bir tanım yaratılmamıştır. Fransızca Petit Robert sözlüğünde “Bir toplumda bir grubun halkın direnişini kırmak için yarattığı ortak korku” olarak , Oxford İngilizce Sözlük’te “Genellikle siyasal nedenlerle, halkın gözünü korkutmak ve halkı yıldırmak için dehşet ögesini kullanmak” olarak , 
Türk Dil Kurumu Sözlüğü’nde, “Yıldırma, cana kıyma ve malı yakıp yıkma, korkutma, tedhiş” olarak tanımlanır. 

Hepimiz öğrendik ‘etkisiz hale getirmek’ öldürmek, katletmekmiş. 

Bu kavram karşıdan gelen olumsuz etkiyi bertaraf etmek anlamına gelmekte. Karşımızda riskli olduğunu düşündüğümüz bir durumu, kişiyi, olayı  etkisiz hale getirir, bize vereceği zararı bertaraf ederiz. Eğer bir hukuk devletiyseniz toplum için, güvenliğiniz için size zarar vereceğini gördüğünüz riskle mücadele etmenin kuralları ve aşamaları vardır. Hukukun düzenlediği silsileye uyma zorunluluğunuz vardır. Varsayalım ki bir bölgede teröristler var. Siz bunu gerekçe gösterip bir kenti bombalayamazsınız. Etiler’de, Çankaya’da bir KATİL oturuyorsa bütün bir ilçeyi yok edemezsiniz. Kaldı ki işlediği suçun cezası ağırlaştırılmış müebbet cezasını gerektiren bir fiil olsa dahi, siz devlet olarak o fiili işleyeni katledemezsiniz. Öncelikl göreviniz, yaşama hakkını ihlal etmeden yakalamak ve adli makamlar önüne çıkarmaktır. Yakalamak için belli bir oranda şiddet kullanabilirsiniz bu kurallara göre. 

Pratik alana bakıp bir düşünelim; devlet 4 aydır Kürt illerinde terörist avında. Savaş araç –gereçleriyle askeri operasyonlarıyla taş taş üstünde bırakmadan bu güzel ülkeyi ‘teröristlerden’ temizlemekte. Bir an yukarıdaki tanımlamaları da dikkate alarak düşünelim. Yani zararı etkisizleştirmekte. Kesin olmayan bilançoya göre  devlet bu 4 ayda çocuk kadın erkek yaşlı 1000 kişiden fazla ‘teröristi etkisiz hale getirmiş’. Yani öldürmüş. 

Bununla övünülüyor, sokaklara duvarlara niyetlerini açıkcada yazıyorlar. ‘Ya sev ya terk et – Türk’sen Övün-Değilsen itaat et!’ 

Yaşananları gösteren, belgeleyen  fotoğraflar ve videolar her yerde. Açın bakın. Kitlesel cenaze törenlerine. Her bir cenaze (etkisiz hale getirilen) binlerce, yüz binlerce insan tarafından kaldırılıyorsa,  koca bir halk başkaldırıyor demektir. Yani o ölünün bile ciddi bir ETKİSİ var demektir.  İşte bu nedenle olsa gerek,  mezarlıklar da bombalanmakta. 

Tanımlara baktığımızda bir kişiye terörist diyebilirsin ama bir halka terörist diyemezsin. Eğer karşı duran bir halksa bunun adı direniş olur. Bu gün yaşananlar bir halkın kendini savunması ve direnişi olarak açıklanabilir.  

Suçluların cezalandırılmasına yönelik talepler haykırılıyor. Gücünü ve yetkilerini kötüye kullananlar insanlığa karşı işledikleri suçları nedeniyle yargılanacaklardır. 

Bugün “Ana karnındaki ceninler, 4 aylık bebeler ‘etkisiz hale’ getirilmektedir. Bu ceninlerin, bebelerin topluma, devlete verdiği zarar neydi? Tek bir şey, varlıkları. Kürt bebesi olarak bu coğrafyadaki varlıklarıydı. Gereği yerine getirildi, etkisizleştirildiler. Bizler bu ‘etkisiz hale getirmelere’ ses çıkartmayıp, izleyici olmaya devam ettiğimiz sürece yarın oturduğumuz yerlerin bombalanmasına, etkisiz hale getirileceğimize neden olacağımızı unutmamalıyız.  

Bunları izlerken aslında bizler etkisiz hale getirildik. 

Ve bunu artık doğal karşılamaya başladığınız noktada insanlığımızın yitirildiğini aslında bizlerin etkisiz hale getirildiğini söylemek ne kadar yanlış olur? 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...