01 Mart 2016 00:25

İşe iade durumunda, aynı iş yapılmalıdır

İşe iade durumunda, aynı iş yapılmalıdır

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: Ben, bir fabrikada dört yıldır çalışıyordum. Ben ve bir kaç arkadaşımın işine son verdiler. Biz de bunun üzerine işe iade davası açtık ve kazandık. İşveren beni işe geri aldı. Ama işyerinde eskiden yaptığım işi yaptırmak yerine fabrika binasının çatısını temizletiyor, bahçedeki otları yolduruyor. Ben bu şekilde çalışmak istemiyorum. Bu durumda ben ne yapabilirim? Ne gibi haklarım var? İşe başladığıma göre mahkemenin verdiği tazminatı alabilme hakkım var mıdır?

CEVAP: İşe iade davasında, mahkeme dava sonunda iş sözleşmesinin feshinin geçersizliği ve işçinin işe iadesi ile birlikte işçinin en çok 4 aya kadar boşta geçen ücreti ile işçinin işe iade başvurusu yapmasına rağmen, işçinin işe alınmaması durumunda işe başlatmama tazminatına da hükmedilmektedir. İşçinin boşta geçen ücreti olarak en çok dört aya kadar ücretine hükmedilmesinin nedeni, işe iade davasının Yargıtay incelemesi de dahil olmak üzere dört aylık bir süre içinde sonlandırılması İş Kanununda düzenlenmesidir. Mahkeme kararının kesinleşmesinden itibaren 10 gün içinde işçinin, işe alınması için işverene başvuru yapması gerekmektedir. İşçiyi başvurusu üzerine bir ay içinde işe başlatmayan işveren, işçiye en az 4 aylık en çok 8 aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlü olur. Tazminat miktarını mahkeme belirlemektedir.
İşveren, sizi işe iade davası sonunda işe başlatmış olması durumunda kural olarak daha önce yaptığınız aynı işe vermek durumundadır. Aksi halde, işçinin iş koşullarında değişklik yapmış olarak kabul edilmektedir. Yargıtay da bu konuda benzer kararlar vermektedir. Bu durumda işverene bir ihtarname göndererek, iş tanımınızda yapılan bu değişikliği kabul etmediğinizi bildirebilirsiniz. İşverenin, bu değişikliği kabul etmemiş olması durumunda iş şartlarında değişiklik ile ilgili düzenlemeye dayanarak iş sözleşmenizi feshedebilme olanağınız bulunmaktadır.
İşe başlatmama tazminatı açısından ise, işverenin işe davet yazısında ciddi ve samimi olmalıdır. İşveren, işçiyi işe davet ederken, işçinin hangi işte nerede ve ne şekilde hangi şartlarda çalışacağını, işe davet yazısında belirtmelidir. İşçi, geçersizliği tespit edilen fesih tarihinde çalıştığı işyerinde ve işte işe başlatılmalıdır. İşçiye önceki koşullar tam olarak sağlanmalı ve aynı parasal haklar ödenmelidir. Dolayısıyla bu şartları taşımayan bir işe davet yazısı ve işçinin işe başatılması her şeyden önce Medeni Kanunun 2. maddesinde belirtilen dürürstlük kuralına aykırıdır. Bu durumda, kıdem tazmiantı ile birlikte dürüstlük kuralına aykırı olarak iş başı yaptırılarak alamadığınız işe başlatmama tazminatı için, yoksun kaldığınız zarar olarak dava yoluyla talep edebilme hakkına sahipsiniz. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, 20.09.2014 tarih, 2012/ 35459 E ve 2014/ 28437 K sayılı ilamı ile “işe iade davasında karar verilen sendikal tazminatı boşa çıkartmak için işçinin işe başlatılması durumunda, işçinin işe başlatılması nedeniyle yoksun kaldığı sendikal tazminatı zarar olarak talep edebileceği”ne hükmetmiştir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...