28 Şubat 2016 01:00

Fare embriyonik kök hücrelerinden işlevsel sperm hücresi üretildi!

Fare embriyonik kök hücrelerinden işlevsel sperm hücresi üretildi!

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Dünyanın ilk “tüp bebeği”nin doğumundan, 25 Temmuz 1978'den bugüne yaklaşık 38 yıl geçmiş.  IVF (in vitro fertilization, yani yapay döllenme) teknolojisinin gelişimi ve evrimini, bu yöntemi bulan ve geliştiren Robert Edwards başta olmak üzere, laboratuvarda memeli ve insan hücrelerinin büyütülebilmesini sağlayan yöntemleri geliştiren nice bilim insanına borçluyuz. Robert Edwards bu alandaki katkıları nedeniyle 2010 yılında Nobel Tıp Ödülü’nü aldı. Bugün, IVF teknolojisi ile doğmuş yaklaşık dört milyon kişi bulunmakta. 2010 yılı verilerine göre dünya üzerindeki çiftlerin yüzde 10’undan fazlası kısırlıktan muzdarip1. IVF teknolojisinin gelişmesi bu sorunu kısmen çözse de, 25 Şubat 2016’da Cell Press tarafından Cell Stem Cell’de yayınlanan Dr. Zhou ve ekibinin araştırmasında belirttiklerine göre bu oran yüzde 15’lerde2.

Çin’de bulunan Nanjing Tıp Üniversitesi’nden Dr. Zhou ve ekibinin araştırması aslında üreme sağlığı alanında çığıraçıcı bir çalışma. Zhou ve ekibi, fare embriyolarından elde edilen embriyonik kök hücrelerinden, sağlıklı döller üretebilen spermatid hücreleri elde etmeyi başardı. Embriyonik kök hücreler, adından da anlaşılacağı gibi embriyolardan alınan kök hücreler. Kök hücreler, yaşamın ilk dönemlerinde ve büyüme sırasında vücutta farklı hücre çeşitlerine dönüşebilen, dönüşme potansiyeline sahip özel hücreler. Kök hücreler, pekçok dokuda, aslında içerideki tamir sistemi gibi çalışır. Kök hücreler bölünerek çoğalır. Kök hücre bölündüğünde oluşan yeni hücre ya kök hücre olarak kalır ya da vücut içinden gelen çeşitli uyarılarla (büyüme hormonları vb.) farklılaşarak kas, kan, beyin hücreleri gibi vücuttaki diğer hücreleri oluşturur. Bugün laboratuvarlarda bu uyarıları kullanarak kök hücreleri farklılaştırabiliyoruz. Ancak bilgi birikimimiz hâlâ her şeyi çözmüş değil. Kök hücreleri farklılaştıran fiziksel, kimyasal koşulların tamamını henüz bilmiyoruz. Laboratuvar ortamında farklı farklı hormonları, kimyasalları kullanarak vücudun yeni hücreler oluşturma sürecini taklit etmeye çalışıyoruz. Bu açıdan Zhou ve ekibinin başarısı oldukça önemli. Ekip yalnızca embriyonik kök hücrelerden sperm işlevi görecek hücreler üretmeyi başarmamış, bunun yanında oluşan bu hücreleri döllenme için kullanarak, sağlıklı fare yavruları da elde etmeyi başarmış. Ekip böylece üreme hücrelerinin üretilmesini sağlayan mayoz bölünmeyi de laboratuvar koşullarında tetiklemiş. Bu yavrulardan alınan RNA örnekleri, normal embriyo, embriyonik kök hücre, sperm hücrelerininkiler ile karşılaştırıldığında, aralarında anlamlı bir fark olmadığı görülmüş.

Verilere göre, kısırlık vakalarının yaklaşık üçte biri erkek kaynaklı. Erkek kaynaklı olan vakaların çoğunluğunda en önemli sorun ise öncü üreme hücrelerinden hücre bölünmesinin bir çeşidi olan mayoz bölünme ile işlevsel sperm hücrelerinin oluşturulması sürecinde yaşanan aksaklıklar ya da mayoz bölünmenin oluşmaması. Araştırmacılar, bir ilki başararak bu hücrelerin mayoz bölünme geçirdiklerini, oluşan sperm benzeri hücrelerin ise sağlıklı embriyolar üretebilecek nitelikte olduğunu gösterdi. Kısırlık oranlarıyla ilgili sayısal veriler karşılaştırıldığında, bu araştırmanın önemi daha rahat anlaşılacaktır.

 (1) http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/2010/press.html
(2) Zhou et al., Complete Meiosis from Embryonic Stem Cell-Derived Germ Cells In Vitro, Cell Stem Cell (2016), http:// dx.doi.org/10.1016/j.stem.2016.01.017

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...