27 Şubat 2016 00:50

Neden o veriye ulaşamamalılar?

Neden o veriye ulaşamamalılar?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

ABD’de başkanlık seçimlerinin de konusu haline gelen şifreli veriye erişim tartışması sürerken saflar da giderek belirginleşiyor. Sanders gibi adaylar tarafından kibarca, Trump gibi adaylar tarafından ise şiddetle savunulan “Şifreli veriye bir şe-kilde erişebilmeliyiz” kampına son olarak Bill Gates de eklendi. FBI’ın talebinin özel bir vaka olduğunu iddia eden Gates silikon vadisinin teknoloji uzmanlarının iddialarının aksine, bu talebin genelleştirilemeyeceğini ve bir tehlike oluşturmayacağını savundu.

Hükümetlerin yazılım ve donanımlarda arka kapı istekleri yeni bir istek değil. Hükümetlerin on yıllardır talep ettiği ve bazı yazılım ve donanım üreticilerinin de karşıladığı bu talep şimdiye kadar hep hüsranla sonuçlandı:

2010’da Çin Google’ın ABD arama emirlerini karşılayabilmek üzere Gmail’e koyduğu arka kapıyı kırdı. Yine aynı yıl CISCO sistemlere güvenlik kuvvetlerinin daha rahat dinleme yapabilmesi için yerleştirilen kodun onlarca açığı olduğu ve bir saldırganın kolayca dinleme yapabileceği ortaya çıktı. 2014’te bazı Samsung Android cihazlarda keşfedilen arka kapının cihazdaki verilere uzaktan erişime izin verdiği keşfedildi. Bu yıl başında Juniper’in bazı firewall’larında keşfedilen arka kapının bir saldırganın güvenlik duvarının kontrolünü kolayca ele geçirebilmesine olanak tanıdığı belirlendi. 

Bu listeyi uzatmak mümkün. Listenin bütün ögelerinin, keşfedilen bütün arka kapıların ortak özelliği bu arka kapıların arka kapıları oraya koyan şirketler ya da bu arka kapıları kullanan güvenlik kuruluşları tarafından değil, güvenlik araştırmacıları ve hackerlar tarafından açıklanmış olması. Yani ne kadar gizlemeye çalışırsanız çalışın birileri eninde sonunda o arka kapıyı buluyor. Ve arka kapı bulunduğunda o arka kapı ile ne yapacağı tamamen arka kapıyı keşfedenin insafına kalıyor. FBI’ın ABD başkan adaylarının, Bill Gates’in ve hükümetlerin iddialarının aksine salt güvenlik kuvvetlerine erişim hakkı verip, saldırganları tümüyle dışarıda bırakacak bir arka kapı mümkün değil. Üstelik bu eldeki FBI-Apple davasındaki gibi yaygın bir şekilde tartışılan bir olayda arka kapıların onaylanması aynı ya da benzer taleplerin kısa süre içinde diğer yazılım ve donanım üreticilerine de yapılmasının önünü açacaktır. Eğer bu talep kabul görür ve uygulanırsa yasal boşluklar, uluslararası yasalar ve benzerlerinden yararlanarak bu duruma direnebilecek üç beş servis, yazılım ve donanım dışında dijital verilerimizin güvende olması asla mümkün olmayacak. Bu nedenle içinde davayla alakalı veri olduğu bile fazlasıyla şüpheli olan San Bernardino saldırganına hükümetin verdiği telefonun kırılmasına Apple’ın yardım etmesini savunmak dijital veri güvenliğinin mezarını kazmaktır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...