26 Şubat 2016 00:50

Belleğin öte yanı

Belleğin öte yanı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bellek nedir? Kaydetmek, saklamak. Ne zamana kadar? Dışa vurulana kadar. Paylaşılana, gösterilene kadar. Belleğe neler sığar? Savaşlar, katliamlar; çocuklar, kadınlar, su, petrol, kin, nefret…say sayabildiğince.  Özellikle son yıllarda, belleğe sığmayacak kadar büyük bir kaostur Ortadoğu. Bu kaos özellikle ‘devlet ve sınırla’ ilişkilidir. Sınır, ‘devlet’ olmanın ‘insanlık suçları’dır. Ki mültecilik ve göçmenlik bu suçların yansımasıdır. 

Ezilen, hor görülen Ortadoğu halklarından ve buradan birer özne olarak ayrılmış/ ayrılmak zorunda kalmış sanatçıların bir başka sınır ötesinde belleklerini imgelere, simgelere katarak çağdaş ve de güncel sanatın olanaklarıyla politikayı sanata taşıyor ve sesleniyorlar.

Sergiye ilişkin Küratör Ezgi Bakçay şöyle diyor;” Bu serginin önemi, tüm dünyada göç gerçeği derinleşirken; yükselen tahammülsüzlük, yabancı olanı reddetme ve ırkçılık karşısında tavır alıyor olması. Göçmenler, niteliksiz kalabalık, mülteciler, sığınmacılar olarak tanımlanan, yeryüzünün sakinlerine söz vermesi. Aslında onlar, sınırsız ve sürgünsüz bir dünya mitini yaşatıyor, insanlığın ortak kültürel mirasına kök salıyorlar. Yeryüzünün sınırları silinirken, yeni direniş ve ifade biçimleri, yeni diller ve ritimler gün yüzüne çıkıyor. Göçün etkisi altında değişen mesafeler ve koordinatlar, bellek ve tarih algısı, kimlik ve alışkanlıklar sanat aracılığıyla göze gelmenin bir yolunu buluyor. Şiddetin egemen dil haline geldiği şu günlerde, barışın dili konuşabilmek için bu sanatçılardan öğreneceğimiz çok şey var. Sanatın politik değeri de, hatırlamanın, yüzleşmenin ve belki de affetmenin aracı olarak düşünüldüğünde, çağımız için anlam kazanmaya başlıyor.”

11 Şubat’ta Karşı Sanat’ta açılan “Yeryüzünün Sınırları” başlıklı sergi savaş, göç ve bellek temalarına odaklanıyor. Sergi, Suriye, Irak, İran ve Türkiye’den 12 önemli sanatçıyı bir araya getiriyor. Sanatçılar; Bahram Hajou, Adel Dauood, Azad Nanakeli, Fatoş Irwen, Hiwa K, Khadija Baker, Osman Kader Ahmed, Parastou Forouhar, Şefik Özcan, Vooria Aria, Walid Siti, Niştiman Erdede.
 Serginin küratörlüğünü Barış Seyitvan ve Ezgi Bakçay üstleniyor. Yeryüzünün Sınırları 11 Şubat- 10 Mart tarihleri arasında Karşı Sanat’ta görülebilir.

Karşı Sanat: Gazeteci Erol Dernek Sokak No:11/4 Hanif Han, Beyoğlu/İstanbul
T: +90 212 245 71 53  karsisanatcalismalari@gmail.com  Pzt-Cts : 11.00 – 19.00

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...