16 Şubat 2016 01:00

İşçiden her yıl onay alınmak zorunda

İşçiden her yıl onay alınmak zorunda

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: İyi günler, yazınızı okudum ve bir sorum olacak. Bu her sene imzalanan fazla mesai 270 saat yapmamız için midir yoksa 270 saat ve fazlası için mi imza atıyoruz? Her yıl ve bunu imzalamasak ne olur? Bilgilendirirseniz şimdiden teşekkürler.

CEVAP: Fazla çalışma İş Kanunu’nun 41. maddesinde düzenlenmiş ve hangi sebeplerle fazla çalışma yapılabileceği belirtilmiştir. Buna göre, ülkenin genel yararları yahut işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle fazla çalışma yapılabilir.
Fazla çalışma, tanım olarak ise,  kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık 45 saati aşan çalışmalar olarak tanımlanmaktadır. Fazla çalışma ücreti, her bir saat fazla çalışma için verilecek normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde 50 yükseltilmesi suretiyle ödenir.
Fazla çalışma yapılabilmesi için işçinin onayının alınması gerekir. Sizin de sorunuzda belirttiğiniz gibi fazla çalışma yapmaya dair onay yazısının her yıl işçiden yazılı olarak alınması gerekmektedir. Bu onay işçinin imzasını da içeren bir şekilde düzenlenmelidir.
İş Kanunu’nun 41. maddesinin 8. fıkrasının amir hükmü gereğince, fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda 270 saatten fazla olamayacaktır. Bu, emredici bir düzenlemedir.
Ancak, uygulamada 270 saatten fazla çalışmalar olmaktadır. Bu fazla çalışma sürelerini aşan fazla çalışmalar da fazla çalışma olarak değerlendirilmekte ve işçiye ispatlaması halinde ödenmesine karar verilmektedir. Kanunda, yıllık 270 saatlik fazla çalışma üst sınırının verilmiş olması işçileri korumak amacı taşımaktadır. Ancak, bu işçiyi korumak için getirilen üst sınırın aşılması halinde, işverene İş Kanunu’nda herhangi bir müeyyide uygulanmasını düzenleyen bir hüküm düzenlenmemiştir. İşverene bununla ilgili bir idari para cezasını gerektirir bir düzenleme yoktur. İşçiye fazla çalışma ücreti için dava açması ve işçinin bu çalışmayı ispatlaması halinde dava sonunda ödemek zorundadır. Dolayısıyla, esnek çalışma, istihdamı teşvik düşüncesiyle yasa koyucu dolaylı olarak üst sınır tanımaksızın fazla çalışmaya cevaz vermektedir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...