16 Şubat 2016 01:00

All-Star'ın tescilledikleri

All-Star'ın tescilledikleri

Fotoğraf: Envato

Paylaş

NBA’de All-Star hafta sonu geride kaldı. All-Star maçı ve yan organizasyonları tamamen şov üzerine kurulu olduğu için normalde bunlar üzerinden ciddi tahlillerde bulunulmaz. Ancak bu yıl özellikle yetenek yarışmaları büyük heyecana sahne olurken aynı zamanda ligin durumuna dair de önemli ipuçları verdiler. Tek tek üzerinden gidelim.
Skills Challenge her yıl olduğu gibi bir kez daha format değiştirirken, kısaların yanında uzunlara yer verilmesi ilk önce yadırgandı. Draymond Green, Karl-Anthony Towns, DeMarcus Cousins, Anthony Davis’ten oluşan uzun yarışmacıların ortak özelliği pozisyonlarının geleneksel tanımlarını aşan becerilere sahip olmaları. Hepsi topu yere vurabilen, dış şut sokabilen, pas verebilen, atletik uzunlar olan bu dörtlüden çaylak Karl-Anthony Towns hem finale kaldı hem de finalde kısalardan rakibi Isaiah Thomas’ı mağlup etti. Kazanmanın formülünün yüksek tempo, yüksek 3 sayı yoğunluğu ve yüzdesinden geçtiği günümüzün hızlı basketbolu, uzunları da değişime zorluyor. Geleneksel pivotların niteliklerinin gittikçe daha az akçe eder hale gelmesiyle uzunlar da evrim geçiriyor.
“Golden State çağı”nda artık zirveye güreşen takımların sahada bulundurduğu tek uzunun da “kısa” özelliklerine haiz olması gerekiyor. Yetenek yarışmasına katılan uzunlara baktığımızda da bu trendin yansımasını görüyoruz. Karl-Anthony Towns’ın tamamen kısa oyuncuların yeteneklerini kayıran bir yarışmadan muzaffer ayrılması, yeni dönemin uzunlarının başarılı evrimini kanıtlıyor.
1979/80 sezonunda büyük şüpheyle oyuna dahil edilen ve saha içinde de benimsenmesi uzun yıllar alan 3 sayılık atışlar, artık günümüz basketbolunun en önemli unsuru haline gelmiş bulunuyor.  “3 sayılık atışla yaşayan 3 sayılık atışla ölür” şeklindeki değerlendirme, artık “3 sayılık atışı olmayan rekabet edemez”e dönüştü. Ligin şampiyonu Golden State Warriors ve oyunun şu anki en iyi oyuncusu kabul edilen Stephen Curry, bu değişimin en iyi örnekleri. Hal böyleyken 3 sayı yarışmasında da birbirinden iddialı isimleri izledik ve bu isimlerin yüksek şut yüzdesi şaşırtıcı olmadı. Ancak finale 2 Golden State’li kaldı ve kazanan rekor puanla Klay Thompson’dı.
Tüm bu trendleri takip eder şekilde All-Star maçında sahaya çıkan ilk beşler içerisinde bırakın pivotu 4 numara dahi olmaması anlamlıydı. NBA, 4 yıldır, 2 guard, 2 forvet, 1 pivot şeklindeki geleneksel oylama yerine 2 arka alan oyuncusu ve 3 ön alan oyuncusu seçtiriyor. En çok oy alanların otomatik olarak ilk beşe girdiği sistemde, şu ana kadar ilk beşlerden geleneksel uzunların tamamen dışlandığına tanık olmamıştık.
Evet, Doğu karması daha önce de LeBron James, Carmelo Anthony ve Paul George’lu ön alanla sahaya çıkmıştı ancak en azından Batı, Blake Griffin, Anthony Davis, Marc Gasol gibi isimlerle 4 ve 5 numaraların şanına sahip çıkmıştı! Ancak bu yıl Doğu’nun alışılageldik üçlüsüne Batı, Kobe Bryant, Kevin Durant, Kawhi Leonard’la eşlik etti.
Kobe Bryant’ın son All-Star’ı olması sebebiyle yaşanan oy patlamasını buna gerekçe gösterebiliriz ama 4 numarasız (Bu numaraların artık bir anlam ifade etmemesini tartışmalıyız aslında) All-Star’ın ‘Golden State devrimi’ sürecine denk gelmesi dönemin ruhuna uygundu.
Smaç yarışması mı? Aaron Gordon’un havada oturması (ve kazanamaması!) geçtik basketbol yasalarını, şu aralar hayli gündemde olan fizik yasalarını dahi zorladı. O konuda yapılacak yorumlar basketbolun güncel trendlerini ve bizi aşıyor. Varsa henüz kanıtlanamamış bir Einstein tezi ondan dinleyelim.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...