12 Şubat 2016 01:00

Uzun adam ve vicdan

Uzun adam ve vicdan

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Çocuk masallarında kahramanlar vardır; iyi, güzel ve çirkin. Sırayla tasvir edilirler ve kişilikleri çocukların algılayabileceği düzeye indirilerek resmedilir, anlatılır. Mesele çocukların kötüleri ve iyileri birbirinden ayırabilmeleridir.
Geçen aylarda  Kürt illerinde başta Silvan olmak üzere yakıp yıktıkları evlerin duvarlarında gücünü göstermeyi marifet sayan bir devlet sergilenmişti.
Neydi bu marifetleri bir hatırlayalım;
‘T.C burada’, ‘Esedullah timi’, ‘PÖH’, ‘Devlet geldi, kanımız aksada zafer islamındır’, ‘Devlet her yerde’, ‘Kızlar geldik ininize girdik, ‘Kurdun dişine kan deydi’ (yazım hatalarına dokunmadım). Bu yazıların olduğu duvarların önünde çekilen  fotoğraflarda ellerinde sprey boyalar olan asker-polis ya da her ne iseler üç hilal işareti yapıyor ya da Türk Bayrağı açmış poz veriyorlar.  
Hemen açıklamalar geldi bu fotoğraflara dair soruşturmalar başladı diye. Soruşturmalardan bir sonuç çıkmamışken o fotoğraflara bir kare daha eklendi. Ellerinde yine Türk bayrağı ama duvarda bu defa, ‘Seni seviyoruz uzun adam RTE’ yazıyor.
Şimdi, aklı melekeleri biraz yerinde olan bir insan bu görüntüyü nasıl okur?
Yıllardır fotoğraf okumaları yapan biri olarak midem bulandı. İnsanlığımdan utandım. Bu fotoğraf bir itiraftı. Hani Silvan’daki yazılar soruşturuluyordu? Hani bu soruşturmaları yapan etkili yetkililer varmış ya, işte onlara kapak oldu. Ve ‘uzun adamdan’  itiraf geldi. Hem de dolu bir salonda medya aracılığıyla kamuoyuna seslenirken. Hem de öğretmenlere hitaben, alkışlar eşliğinde. Yazıklar olsun… O soruşturmaları yapanlar o fotoğrafların üstüne bu fotoğrafı koyup raporlarını bağımsız ve yüce mahkemeye sunsunlar. Sunarlar mı sunmazlar mı bilmem ama tarih bunu kaydetti.
Ülkeyi koca bir mezbahaya çeviren, barış diyeni kovalayan bunu siyasi rant elde etmenin gereği sayan bir iktidar ve onun uzun adamı topluma masallar anlatmaya çalışıyor besbelli.
Yazımızın girişinde masallardan bahsetmiştik, devam edelim; Masal kahramanları olağanüstü nitelikler taşıyabilir. Masallarda “peri, dev, cüce, cadı, Gulyabani, Şahmeran, Zümrüdü Anka” gibi hayali kahramanlar karşımıza çıkabilir. Masalda, gerçek hayatta rastlanamayacak kişiler bulunabilir. Kişiler ya iyidir ya da kötüdür. İyiler hep iyilik yapar, kötüler de hep kötülük yapar. İyiler masalın sonunda mutlaka kazanır, kötüler de her zaman kaybeder.

(Bu bölümü yorumsuz olarak  şu linkten aldım. http://www.edebiyatogretmeni.org/etiket/turk-edebiyatinda-masal/)
Siz sayın uzun adam vicdan diye bir şeye sahip olduğunuzu düşünüyor musunuz?  Adalet ve hukuktan geçtik, vicdanın sesi diye bir şey duydunuz mu?..

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...