11 Şubat 2016 01:00

Yeni Anayasa süreci

Yeni Anayasa süreci

Fotoğraf: Envato

Paylaş

AKP yeni anayasa sürecini başlattı.
Anlaşıldığı kadarıyla; beş, altı ay yeni anayasa için Anayasa Komisyonu ve dışarıda anayasa tartışmaları olacak ve Erdoğan’ın istediği anayasa kamuoyu nezdinde olgunlaştırılmaya çalışılacaktır.
Bu süreçte, yandaş basın, yandaş sendika ve patron örgütleri ve yandaş akademisyenler  Cumhurbaşkanı’nın istediği anayasanın propagandasını yapacaklardır.
Takvime göre tartışmaların biteceği gün, TBMM’de kurulmuş olan Anayasa Komisyonu’nda masa devrilecek ve AKP, diğer partileri yeni anayasa yapmaya niyetli olmamakla suçlayacak ve ellerindeki anayasa taslağını Meclis’e sunacaklardır. Anayasanın Meclis’ten geçmesi için yeterli sayıya ulaşmak için çeşitli yöntemlerle ayartılacak diğer partilerden milletvekillerinin de oyu ile Anayasa Meclis’ten geçecek ve sonbaharda referanduma gidilecektir.
Erdoğan’ın kafasında yaza kadar Kürt muhalefetini ezme düşüncesi vardır. Bazı söylentilerin aksine, Suriye’ye girmesi biraz zor görünüyor. Suriye konusunda O’nun derdi artık Esad değil, PYD’dir.
Tabii, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kafasındaki plana göre en kolay aşama referandum aşaması olacaktır. En zoru ise, diğer partilerden milletvekili transferi meseledir. AKP, diğer partilerden milletvekili ayartmaya çalışırken, AKP muhalifleri de AKP’den kopmalar veya yeni bir AKP benzeri parti kurulmasına çalışacaklardır.
Anayasa süreci bizler için ise demokrasi programımızı en geniş kitlelere anlatmak için olanaklar sunacaktır. Somut, maddeleştirilmiş, herkesin aklında kalacak şekilde takdim edilmiş demokrasi programı, demokrasi mücadelesine daha fazla yurttaşın katılımını sağlayacaktır. Ve elbette, Başkanlık sistemine karşı demokratik halk iktidarı için nasıl bir sistem önerdiğimizi de formüle etmek gerek. Halkın kendi kendini yönetmesinin kurumları neler olabilir? Başkanlık sistemini eleştirip, karşısında alternatif bir öneri getirilmediğinde, mevcut sistem savunuluyormuş gibi anlaşılabilir.
Bu süreçte demokrat hukukçulara da çok iş düşecek. Artık, şu devletin anayasasına bakın demek yetmeyecek. Demokratik bir halk iktidarının kurumları nasıl olabilir üzerine biraz kafa yormaları gerekecek. Önceki anayasa tartışmalarındaki gibi davranmaya devam edersek, sene sonunda artık bir Ortadoğu diktatörlüğü ile mücadele etmek zorunda kalabiliriz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa