26 Ocak 2016 01:00

James, Blatt'ı niye gönderdi?

James, Blatt'ı niye gönderdi?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Cleveland Cavaliers önce çok şaşırtan birkaç dakika sonra ise “Zaten ne bekliyorduk ki” dedirten bir karara imza atarak Koç David Blatt’in görevine son verdi.
Haber ilk düştüğünde hayrete kapıldık çünkü karşımızda geçtiğimiz yılın finalisti olan ve bu yıl da Doğu liderliğini rahat bir şekilde sürdüren bir takımın koçu vardı. Bu yıl da NBA finaline kalmasına kesin gözüyle bakılan takımın kötü bir performans sergilediğini kimse iddia edemez. Haliyle böylesi bir takımın koçunun kovulması hiçbir şart altında “Beklenen bir gelişme” olamaz.
Blatt, takımı konferans lideriyken kovulan ilk NBA koçu olarak tarihe geçerken bu kararın neden şaşırtmadığına dair argümanları da sıralayalım.
Birincisi “beklenmedik gelişme”lere çok müsait bir sezondayız. Ortada Golden State Warriors gibi Chicago Bulls’un galibiyet rekorunu kırma konusunda hayli ciddi olan bir takım var. Bu takım, Blatt’in Cavs’ini çözdüğü, final serisinin 3. maçından bu yana LeBron James ve arkadaşlarını üst üste 5 kez yendi. Eğer birileri bir basketbol icadı yapmazsa sezon sonunda şampiyonun doğu takımları eliyle değişmesi imkansıza yakın.
İkincisi LeBron James ve Cavs’in durumu. James 31 yaşında. Geçen her yıl onun memleketine şampiyonluk getirmesini zorlaştırıyor. Cavs, tamamen bugün kazanmak üzere kurulmuş bir takım. NBA’in izin verdiği 70 milyon dolarlık maaş kapını, yüzde 60 oranında aşan bir kadroya sahip. Patron Dan Gilbert, bu amaç için senede 65 milyon dolar lüks vergisi ödüyor.
Dolayısıyla eğer tek amaç şampiyonluksa ve şu anki “iyi” gidişatın buna yeterli olmayacağı görülüyorsa radikal bir değişikliğe gitmek tek seçenek olabilir. Tabii bu, seçeneğin adının “mucize” olduğu gerçeğini değiştirmez.  Cavs, Blatt’le hiçbir şansının olmadığını düşünüyordu. Blatt’i göndererek en azından bir mucizeye kapı aralama şansı olduğuna inanıyor.
Üçüncüsü yine James ve Cavs. 2014 yazında James için kapı yeniden aralandığında Blatt çoktan takımın başına getirilmişti. Kimse James’in dönmesini beklemiyordu. Döndüğündeyse Blatt’ten hiçbir zaman memnun kalmadı. Menajeri Rich Paul’la birlikte Marc Jackson kulisleri yaptıklarını tüm NBA biliyordu. Takım, geçtiğimiz sezonun ilk yarısında kötü giderken bu plan neredeyse hayata geçecekti. Ancak J.R Smith, Iman Shumpert ve Timofey Mozgov’u getiren takasla Cavs’in hayata dönmesi, Blatt’i gönderme operasyonunu rafa kaldırdı. Sakatlıklara rağmen finalde sona eren saygıdeğer Playoff serüveni de Blatt’in gönderilmesini imkansız kıldı. Şartlar ancak bugün, yani Cavs’in bu haliyle Warriors’ı geçmesinin hiçbir yolunun olmadığı ortaya çıkınca(Geçtiğimiz hafta evlerinde 34 sayı farkla yenildiler) mümkün oldu.
Ve nihayet düğmeye basıldı. James’in Blatt’in gönderilmesi kararından haberdar olmadığını iddia etmesi tamamen palavra. Trainwreck filmindeki komedi sahneleri harika olabilir ama “Blatt’in kovulması sürpriz oldu” dediği basın toplantısındaki oyunculuğu epey vasattı.
Blatt’in yerine Asistan Koç Tyronn Lue’nun getirilmesi de tamamen James’in kararı. Herkes James’le Lue’nun, James’in ergenlik yıllarından bu yana devam eden arkadaşlığını ve James’in arkadaşlarına nasıl imkanlar yarattığını biliyor. Elbette bu konuda, Lue’ya kimsenin bir diyeceği olamaz. Tüm bu yaşananların James’in “miras”ına nasıl etkisi olacağını ise sezon sonunda göreceğiz.
Lue’nun ligin en yavaş tempoda oynayan takımlarından birini hızlı basketbola adapte etme girişiminin nasıl sonuç vereceği; bu durumda Mozgov’a ne olacağı; Kevin Love’ın (Kyrie Irving-Chris Paul dedikoduları da var) takas edilip edilmeyeceği önemli belirleyenler olacak. Şimdiden söyleyeyim James’in bu sezon bir şampiyonluk kazanmasına ihtimal vermiyorum.
Yazacak çok şey var ama yer dar. Sezon içinde bu konuya muhakkak devam ederiz.

Not: ‘Cinsiyetçilik’ serisinin son yazısını bu ani gelişme sebebiyle beklettik. Seriyi haftaya tamamlayacağız.

Anekdot: Doğu Konferansı Yarı Final dördüncü maçı. United Center’da Chicago Bulls, Cleveland Cavaliers’ı ağırlıyor. Seride 2-1 Bulls önde.  LeBron James’in hücum faulu sonrası skor 84-84’e gelmiş. Son 10 saniye. David Blatt molası kalmadığı halde mola almaya yelteniyor. Hakemler görse teknik faul! O anda Tyronn Lue, Blatt’in önüne atlıyor ve mola alınmasını engelliyor. Son hücumda LeBron James, tarihi bir şutla serinin gidişatını değiştiriyor. O şut hem kendi kariyerini hem de Blatt’in kariyerini değiştiriyor. Her şeyden önce Blatt kovulmaktan kurtuluyor.
Ama ne zamana kadar? Ve eğer Blatt o serinin ardından kovulsaydı işler daha iyi olur muydu? Buyurun sohbete…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa