21 Ocak 2016 01:00

Mültecilik hakkı

Mültecilik hakkı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Mültecilik hakkı en temel insan haklarından biridir. Fakat, günümüzde kapitalist, emperyalist ülkeler bu hakkı adeta yok saymakta ve mültecilere yurttaşlarının evine ve aşına göz dikmiş düşmanlar gibi muamele etmektedir. Oysa, günümüzde mültecilik sorununun kaynağı emperyalist kapitalist sistemdir. Bu sistem iki şekilde insanları mülteci haline getirmektedir. Birincisi, ülkesinin kaynaklarını yağmalayarak onları işsizliğe, yoksulluğa ve açlığa mahkum ederek; ikincisi ise, pazar kavgası için çıkardığı savaşlar neticesinde insanların can korkusuyla evlerini, yurtlarını terk etmelerine neden olarak.
Emperyalist kapitalist ülkelerin yöneticileri bu konuda üstelik son derece ikiyüzlü ve pişkindir. Sözde insan haklarının en kararlı savunucularıdırlar, mülteciliği de bir hak olarak uluslararası sözleşmelere ve yasalarına koymuşlardır ama pratikte onların önünü kesmek için yüksek duvarlar inşa ederler.
Sermayenin her yere girmesini isterler, sermayenin serbest dolaşımı için nutuklar atarlar ama emeğin serbest dolaşımını istemezler. Sermaye için sınır yoktur. Emek için kutsal sınırlar, çitler örülür. Sanki, üzerlerinde yaşadıkları toprak insanlık ortaya çıktığından bu yana kendilerinindir.
Petrol ve bölge zenginliklerinin yağmalanması için Ortadoğu’yu kana ve ateşe buladılar. Milyonlarca insanın evi, işi yok oldu. Topraklarını ekemez, hayvanlarını güdemez hale geldiler ve doğal olarak savaşın olmadığı zengin ülkelere doğru bir göç başladı. İnsanlar, karşılarına dikilen duvarları aşmak için uyduruk botlara binerek kendilerini denize atıyor. Binlerce insan son birkaç yılda Ege Denizi ve Akdeniz’de boğuldu. Ve Avrupa üç, beş milyonu içine alamıyor. Türkiye’ye rüşvet vererek, mültecilerin önünün kesilmesini istiyor. Avrupa sınırlarının kapatılması, Türkiye’nin geçişi engellemek için daha sıkı tedbirler alması demek, daha çok insanın Ege Denizi’nde boğulması demektir. Suriye, Irak vd. ülkelerden Avrupa’ya geçmek için Türkiye’ye gelmiş insanlar zorla Türkiye’de tutulamaz.
AB ve Türkiye’nin mülteciler konusundaki insanlık dışı, uluslararası hukuka ve sözleşmelere aykırı politikalarına dikkat çekmek ve protesto etmek için Yunanistan ve Türkiye’den bir grup insan bu Pazar ortak eylem yapıyor. Sınırın o yakasında ve bu yakasında. Sınırları mültecilere açın demek için. İnsanların denizlerde boğulmasını engellemek için. Kapitalistlerin ikiyüzlülüğünü teşhir etmek için. Savaşların son bulmasını haykırmak için.
Dileriz, onların sesi milyonlara ulaşır. Milyonlar aynı talepler için seslerini çıkarır. Kapitalist ülkelerin insanlık dışı politikaları etkisiz kılınabilir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa