05 Ocak 2016 01:00

Fesih sebebi açık ve kesin bir şekilde belirtilmeli

Fesih sebebi açık ve kesin bir şekilde belirtilmeli

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: Devrim Hanım merhaba. Kısaca özetlemek gerekirse bir patent firmasında 1,5 aydır çalışmaktayım ve herhangi bir yazılı sözleşme yapılmadı. Dün itibariyle ile de işime sözlü olarak son verildiğini pazartesi günü gelip iş çıkışını almam söylendi. Sizce ne tür yasal yaptırımlar uygulanabilir? Cevabınızı bekler iyi günler iyi çalışmalar dilerim.

CEVAP: İş Kanununun 8. maddesinde iş sözleşmesinin tanımı ve şekli belirtilmiştir. Bu düzenlemeye göre, Kanunda aksi belirtilmedikçe iş sözleşmesi özel bir şekle tabi tutulmamıştır. Ancak, süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılması zorunlu kılınmıştır. Dolayısıyla yazılı şekil şartı bir yıldan fazla süreli iş sözleşmeleri için geçerlidir.
Yazılı sözleşme yapılmayan hallerde ise, işveren işçiye en geç iki ay içinde genel ve özel çalışma koşullarını, günlük ya da haftalık çalışma süresini, temel ücreti ve varsa ücret eklerini, ücret ödeme dönemini, süresi belirli ise sözleşmenin süresini, fesih halinde tarafların uymak zorunda oldukları hükümleri gösteren yazılı bir belge vermekle yükümlü kılınmıştır.
Yine aynı maddenin son fıkrasında yer alan hükme göre, “iş sözleşmesi iki aylık süre dolmadan sona ermiş ise, bu bilgilerin en geç sona erme tarihinde işçiye yazılı olarak verilmesi zorunludur.” Dolayısıyla, işvereniniz size yukarıda belirtilen hükümleri açıkça düzenleyen bir yazılı belge vermekle yükümlüdür. Kaldı ki, iş ilişkisinin ne kadar süreli olduğuna bakılmaksızın işveren, bir işçinin iş sözleşmesini İş Kanununun 19. maddesi gereğince yazılı olarak yapmak ve fesih sebeplerini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır.
Ancak, eğer iş sözleşmenizde sözlü olarak dahi deneme süresi belirtilmiş ise, bu durumda maalesef ihbar tazminatı alabilmeniz söz konusu olamayacaktır.
İş Kanununda, kıdem tazminatı ve iş güvencesi hükümlerinin aksine, ihbar öneli ve ihbar tazminatı için herhangi bir asgari çalışma şartı aranmamıştır. Bu nedenle, deneme kaydının bulunmadığı hallerde, iş sözleşmesi 1 gün bile sürse en az 2 hafta ihbar öneli / ihbar tazminatı söz konusu olacaktır. Deneme süresinin varlığı halinde ise, iş sözleşmesini deneme süresi içinde feshedecek olan işçi ve işveren açısından, bildirim şartı ve ihbar tazminatı yükümlülüğü bulunmamaktadır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa