31 Aralık 2015 01:00

Anayasa görüşmeleri

Anayasa görüşmeleri

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Başbakan Davutoğlu Anayasa da dahil olmak üzere yapmayı düşündükleri yasal düzenlemeleri görüşmek üzere CHP ve MHP başkanlarını ziyaret edecek. Bu ziyaret nedeniyle yine Anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi konuşulmaya başlandı. Anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi tartışmaları AKP Hükümeti’nin Sur, Cizre, Silopi, Nusaybin vd. yerlerde uyguladığı sokağa çıkma yasakları, ilçelerin günlerce muhasara altında tutulması, muhasara altında tutulan ilçelerde çocuk ve yaşlıların çoğunlukta olduğu sivil ölümleri, Rusya krizi, Suriye ve Ortadoğu politikalarının iflasını da gizlemek için kullanılıyor. Yandaş basın ODTÜ’de namaz kıldırılmıyor, namaz kılanlara saldırılıyor yalanı, demokratik özerklik dediler ülke bölünüyor ve Anayasa değişikliği haber ve yorumları ile AKP’ye yardım ediyor.
AKP’nin, önümüzdeki günlerde yapacağı yasal değişiklikler AB ile yaptığı pazarlıklar gereği yapması zorunlu olduğu değişiklerdir. AB, Türkiye’nin vize zorunluluğunun kaldırılması talebine karşılık bazı yasal değişiklikler yapılmasını şart koşmuştur. 2016 Ekim’inde vize zorunluluğunun kaldırılması için bir takvim yapılmış ve bu takvime göre sene başında yasal düzenlemelerin yapılması kararlaştırılmıştır. Başbakan Davutoğlu muhalefet partilerine bu değişikliklerle ilgili bilgi verecek ve değişikliklerin en kısa sürede çıkarılması için destek isteyecektir. Anayasa değişikliği ve Başkanlık sistemi hikayeleri AKP’nin kurnazlığıdır. AKP, elbette Anayasayı değiştirip başkanlık sistemine geçmekten vazgeçmemiştir ama bu konu önümüzdeki üç, beş ayın gündemi değildir.
Gelecek Ekim ayına kadar AB’ye vize zorunluluğunun kaldırılması da çok kolay olmayacaktır. AB, söz konusu pazarlıklarda esasen üç milyar avro karşılığında Türkiye’den gelen göçmenlerin durdurulmasını istemiş, bunu da Türkiye’ye kabul ettirmişti. AB’ne giriş için yeni fasılların açılması ve vizenin kaldırılması “göçmenleri durdurma” konusundaki anlaşmanın kamuflesidir.
AB ve Türkiye’nin göçmenlerin Avrupa’ya geçmesinin durdurulması anlaşması hem Türkiye, hem de AB için bir yüzkarasıdır. AB ve Batılı devletlerin yıllardır savundukları değerlerin ayaklar altına alınmasıdır. Sözde savunulan özgürlükler, kullanılmak üzere her gündeme geldiğinde Batılı devletler tarafından ret edildiği gibi, savaşlardan ve zulümden kaçan insanlara kapılarını kapatarak Avrupa yine klasik gerici tavrını göstermiştir.
Maalesef, gerçek gündemler tartışılamıyor. Yandaş medya bunun için AKP iktidarı için önemli. Yapay gündemler ve yalanlar üzerinden fırtınalar koparılarak iktidar etrafında bir kamuoyu rızası oluşturuluyor. Gerçek gündemler ise kapalı kapılar ardında halklar ve emekçiler aleyhine çözülüyor. CHP ve MHP gibi partiler ise bu konuda AKP’ye çok yardımcı doğrusu. Bakalım, bu son görüşmelerinde de aynı yardımcı, kolaylaştırıcı tutumu sürdürecekler mi?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...