09 Haziran 2011 03:28

Bunlar 12 Eylül’le hesaplaşabilir mi?

Bunlar 12 Eylül’le hesaplaşabilir mi?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Referanduma sunulan “Anayasa değişikliği tasarısı”na son anda ve “solculardan destek almak” için konulan, 12 Eylül darbecilerini koruyan Anayasa’nın Geçici 15. Maddesi’nin kaldırılmasından sonra unutulan “12 Eylül’le hesaplaşma” yeniden gündeme geldi!

Cuntanın lideri Kenan Evren ve cuntanın en üst “beşlisi”nden Tahsin Şahinkaya’nın savcılığa çağrılmasıyla AKP’nin “12 Eylül’le hesaplaştığı” iddiası yeniden dillerde. AKP propagandası; Evren ve Şahinkaya’nın ifadeye çağrılması ve Evren’in evinde savcı tarafından ifadesinin alınmasının sembolik olarak “12 Eylül cuntasıyla hesaplaşma” “AKP’nin demokratlığının bir nişanesi” olarak gösteriyorlar.

Her dönemde elbette “demokrasinin mihenk taşı” olan tutumlar olmuştur. Örneğin 12 Eylül’den cuntanın iktidarının ve iktidardaki etkisinin ağırlıklı olarak sürdüğü koşullarda 12 Eylülcüleri yargılamaya kalkmak, onların yaptığı darbeyi eleştirmek elbette bir “demokrasi kahramanlığı” sayılabilirdi. Ama bugün, bırakalım bugünü, en azından ‘80’lerin ikinci yarısından beri 12 Eylül’cülere çatmak, onların yargılanmasını istemek artık demokrat olmanın “mihenk taşı” değildir.

Tersine 12 Eylül’e atıp tutarak caka satmak, siyasiler için çerez konulardan biridir. Hele de bugün, 12 Eylülcüleri yargılamak, onlarla ilgili konuşmak, demokrasi mücadelesinden çok, iktidarın başka alanlardaki anti demokratik uygulamalarının üstünü örtmek, ilerici demokrat güçlerin 12 Eylül karşıtlığını istismar etmek için ucuz bir propaganda malzemesidir.

İş 12 Eylül’cüleri aşarak “12 Eylül’le hesaplaşma”ya gelince; bu süreç devam etmektedir. Ancak 12 Eylül’ün felsefesinin yeni dönemin koşullarda sürdürücüsü olan Kenan Evren ve eski cunta yandaşları değil, AKP Hükümetidir ve bu yüzden de AKP’nin 12 Eylül”ün amaçlarıyla dünya görüşüyle hesaplaşması beklenemez.

Çünkü 12 Eylül cuntasının fikriyatı; “kendisinden başka doğru söyleyenin olmadığı; ülkenin ve ulusun menfaatlerin sadece kendilerinin savunduğu, farklı olanların mutlaka, yanlış, hain, silahlı çete elemanı olduğu, …” biçimindedir.

Bugün, elbette aradan geçen 30 yılın getirdiği değişim ve dönüşümleri de dikkate alarak, söyleyebiliriz ki; 12 Eylülcülerin dünya görüşü, demokrasi anlayışı, laiklik anlayışı AKP’nin şahsında sürmektedir. Sorgusuz sualsiz denecek biçimde, binlerce kişinin aylarca, yıllarca cezaevlerine atılmasını bir yana bıraksak bile, binlerce siyasi tutuklunun onlarca yıl hapisle yargılanıyor olmaları, yasa hukuk tanımaz askeri operasyonlar ve Kürt siyasetçilerin kitleler halinde tutuklanması, her muhalifin içeri atılacağı hissinin yayılması bile kendi başına bir 12 Eylül devamcılığının alametidir.

Yine 60’ı aşkın gazetecinin, “terör örgütü üyesi” iddiasıyla tutuklanması, Ahmet Şık’ın daha basılmamış kitabının, (cuntanı henüz vizyona girmemiş “Yorgun Savaşçı” filmini yaktırması gibi) kopyalarının matbaa, ofis ve ev baskınlarıyla bilgisayar ortamında imha edilmesi, karikatür dergilerinin “müstehcen yayın” sayılıp poşete konması, açıkça bir “12 Eylül klasiği”nin günümüze yansımasıdır. Yine hükümetin muhalif görülen ve hükümetin hoşuna gitmeyen haber yapan, makale yazan gazetecilerin Cumhurbaşkanı ve başbakanın ağzında “çete uzantıları”, “namertler” ilan edilmesi, seçim meydanlarından tehdit edilmeleri, bu tehditlerin basını sindirme kampanyasına dönüşmüş olması, 12 Eylül’ün, ülkeyi terörize ederek yönetme fikrinin bugüne yansımasıdır.

Daha önceki gün, ABD’li yazar Chuck Palahniuk’un, “Ölüm Pornosu” adlı eserinin  “müstehcen” olduğu gerekçesiyle “toplatılması” için dava açılması, kitabının çevirisini yapan Funda Uncu’nun, gözaltına alınarak yapılan sorgusunda polisin “sorduğu sorular” ve çevirmene karşı tutumu da, “Bunlar, ancak 12 Eylül zihniyetindeki bir kafadan çıkmış olabilir” dedirtecek cinstendir.   

Hopa’da son bir hafta içinde, “Başbakanı protesto ettiler!” diye yapılanlar; geceleri evlere yapılan baskınlar, toplu tutuklama girişimleri, gözaltına alınanlara işkence ve bir kasabanın, “Eşkiya Hopa’ya da gelmiş” fetvaları doğrultusunda işgal edilip, fiili OHAL koşulları uygulanması, günümüzün 12 Eylülü zihniyetinin yansımalarındandır. Bu zihniyetin temsilcileri mi 12 Eylül’le hesaplaşacak? Hadi canım sende!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...