11 Aralık 2015 00:52

Muktedire hatırlatmalar…

Muktedire hatırlatmalar…

Fotoğraf: Envato

Paylaş

“…Bir oruç zamanı, keşiş Goranflot kendine tavuk ziyafeti çekmek ister. Ama günahtır. Günaha girmeden nasıl bir tavuk ziyafeti çekebilirdi? Keşiş Goranflot bu işi ustalıkla halletti. Hoşuna giden tavuğu yakaladı, ona sazan balığı adını vererek kutsal vaftiz işlemini tamamladı. Bilindiği gibi oruç günlerinde balık yemek yasak değildi. Bizim keşiş Goranflot böylece sazan balığı adını alan balığı yedi.”

Bu hafta foto muhabir arkadaşım Nazım Serhat Fırat’ın aklımda yer eden fotoğraflarıyla yukarıdaki hikaye bir an çakıştı. Sizlerle paylaşayım istedim.

Bir muktedir yola çıkarken İslam, din, iman der, sonra 1999 yılında yaptığı bir konuşma sırasında “Eğer bir gün duyarsanız ki … çok zengin olmuş, bilin ki haram yemiştir.” der (Noktalı yeri siz doldurun) Sonra tek bayrak, tek millet, tek vatan hatta tek din der. Hırsını alamaz bu muktedirin silahlı güçleri Kürt illerinde  baskı, şiddet ve ölüm uyguladığı ilçelerin duvarlarına “Türk’sen övün değilsen itaat et”, “Devlet geldi (ve üç hilal)”, “Devlet her yerde (ay yıldız)”, “Kızlar geldik ininize girdik”, “Kanımız aksa da zafer İslam’ındır”, “Esedullah Timi” gibi edebi(!) ve de muktedirin içini dışına dökecek yazıları yazarlar.  

Gezi direnişinden sonra iyice çıldıran muktedir  “Çuval, ayakkabı kutusu, saat, kasalar, gemicikler ve 17-25 Aralık gibi isim ve tarihleri”  kendi hanesine altın harflerle kazdırır. Daha bolca örnek vermeye gerek yok. Son beş yılda işlenen katliamlar bile yükselişe engel olmamış böyle bir muktedir dünyanın hiçbir ülkesinde görülmemiştir. “Tavuğu, sazan balığı olarak” yemek böyle bir şey anlaşılan. 

35 yıl önce 13 Aralık 1980’de, 17 yaşında asılarak katledilen Erdal Eren kendisini “İbret olsun diye asacaklarını ve ölümden korkmadığını” söylemişti. Bir gün Kenan Evren bu durumu kabul eder: “Bir sağdan, bir soldan” diyerek gözdağı vermek için astıklarını söyler. Sonra yaşlı darbeci ölür. Beş on kişi cenazesini kaldırır. Oysa Erdal, Denizlerin açtığı yolda her yıl çoğalarak geleceğe akan bir ırmak olmuştur. 

Baskının şiddetin ölümlerin ve katliamların yaşandığı ülkede yaşamak gerçekten zor. Hayattan alacaklı ölmek midir kader? Her gün sazan balığı diyerek tavukları yiyen muktedire karşı yok mudur diyeceğimiz? Kürt halkı yıllardır direniyor. Bu zulüm bu kan yetmiyor muktedire… Kıssadan hisse; istedikleri kadar tavukları, sazan balığı niyetine yesinler,  muktedirler de ölürler. Ölmeyenler halkları için katledilenlerdir…
anKARA Katliamı’nın üstünden iki ay geçti. Tıpkı Dersim, Çorum, Maraş, Roboskî gibi. Resmi kayıtlarda ‘olay’ olarak yer aldı. Muktedirlerin dünyası yalanlar üzerine kurulmuş sürüyor. O halde bu düzen bozuk. Katil. Hain bir düzen...

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...