05 Aralık 2015 00:50

Webi sırtlayan dev

Webi sırtlayan dev

Fotoğraf: Envato

Paylaş

20 yıl önce Rasmus Lerdorf kendi kişisel web sayfası için geliştirdiği PHP’yi yayınladığında PHP’nin bu kadar yaygınlaşıp webin bel kemiği haline geleceğini tahmin etmemişti. Günümüzde web sunucularının yüzde 80’den fazlası tarafından kullanılan PHP ilk yayınlandığında sadece o zamanların oldukça statik olan HTML sayfalarını biraz daha dinamikleştirmeye yarayan basit veri tabanı erişimi ve çeşitli form fonksiyonları sunuyordu. Ancak bu basit özellikler geliştiricilerin ilgisini çekti ve PHP 20 yılda hemen her şeyi içeren bir dev haline geldi. 

PHP’yi bu kadar popüler kılan sadece web geliştirmeye getirdiği esneklik değil. PHP’de geliştirme pek çok betik/programlama diline göre çok daha kolay ve hızlı. Bu hız ve PHP’nin bir programla dili olarak tasarlanmamış olması çeşitli sorunları da beraberinde getirse de bu sorunlar PHP’nin olanakları ve PHP ile yapılabilecekler dikkate alındığında devede kulak kalıyor. 

Birkaç gün önce PHP’nin yeni sürümü, PHP 7 yayınlandı. Bu sürüm yeni özelliklerden ziyade hıza odaklanmış durumda. Yapılan testler PHP 7’nin şu anda yaygın olarak kullanılmakta olan PHP 5.x sürümlerine göre iki kata yakın daha fazla performans sergilediğini gösteriyor. Bu performans Facebook’un HHVM adlı PHP sanal makinesi ile aşağı yukarı aynı. Web sunucuların PHP 7’ye yükseltilmesi ile birlikte webde gezinti biraz daha hızlanacak. 

PHP 7’nin  söz diziminde radikal bir değişik yok. Sadece ufak tefek düzeltmeler söz konusu. Bu da PHP 5’de yazılmış olan kodu PHP 7’ye taşımayı oldukça kolaylaştırıyor.  

PHP 7 geliştirmesi performansa odaklandığından bu yeni sürüme sadece bir kaç fonksiyon ve özellik eklenmiş. “mssql” ve “ereg” gibi bazı eski ve verimsiz uzantılar PHP 7’den tümüyle çıkartılmış. 

Hatırlayacağınız üzere geliştirme sürecinde PHP’nin 6. versiyonu terk edilmiş ve yola PHP 5.x ile devam edilmişti. Geliştiriciler uzun bir zamandan beri PHP’nin bu yeni versiyonunu bekliyordu. Alpha versiyonlar ile yapılan testler de geliştiricilerin beklentilerini oldukça arttırıyordu. PHP 7’yi beklediğimize değdi. PHP, yeni sürümü ile webin göz alıcı gelişme hızını ve sürekli artan ihtiyaçlarını sırtlamaya devam edecek. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa