03 Aralık 2015 00:28

Medeniyet ve savaş

Medeniyet ve savaş

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Yunancada “İki ırmak arasındaki bölge”dir Mezopotamya; Basra’dan Güney Toroslara, İran’a kadar uzanan, üstü de, altı da verimli toprakların adıdır.
İnsanlık tarihi Mezopotamya ile başlar. İlk medeniyet, ilk sınıflı toplum, ilk sınıf mücadeleleri bu topraklarda başlamıştır. Bu medeniyetin başlatıcıları Sümerler, toprağı işlemeyi, tahılı bölüşmeyi, kazancı medeniyete dönüştürmeyi ilk başarmış insanlardır. Basra körfezinden Güney Toroslara ve Akdeniz’e, yani tüm Mezopotamya’ya hakim olma hayalleri ve tarihin ilk askeri diktatörü Elam’lı Sargon’un barbar saldırıları medeniyetlerinin sonu olmuştur. 4 bin 700 yıl önceki bu savaş tarihteki ilk savaştır da. İlk medeniyet ve medeniyete ilk saldırı bu topraklarda başlamıştır. Hem de ortada henüz petrol bile yokken. Bu savaş üretmeyi ve iyi yaşamayı becerebilen bir topluluğa, hazıra konmak ve zenginliği çalmak için yapılan barbar saldırının ilk örneğidir de tarihte.
Tüm kitaplı, kitapsız peygamberlerin, evliyaların da ana vatanına komşudur Mezopotamya. Büyük din savaşlarının yaşandığı, adanmışlık adına uğruna ölünen, bilmekle inanmak arasındaki tercihlerini inanmaktan yana yapmış insanların yaşadığı topraklardır buraları.         
Yaşıtları dünyayı ve yaşamı şekillendirirken, birbirlerini “Allah-u ekber” diye boğazlayarak, suçlarına tanrıyı ortak etmeye çabalayan ya da işledikleri suçu bildiklerinden Allah’ı bunun dışında bırakmaya çalışan, gençliklerini ve çocukluklarını kaybetmiş insanların yaşadığı topraklardır buraları.
Doğulan, ama huzurla ölünemeyen topraklardır Mezopotamya. Işıltılı şehirlerin, ışıltılı salonlarında içilen bir yudum kırmızı şaraptaki kan, bir kaşık havyardır Mezopotamya.
4 bin 700 yıl önce başlayan savaşın halen sürdüğü ve bilmekle inanmak arasındaki tercihini dengeleyemedikçe, varlığına yakışır insanca, hakça bir düzeni kuramadıkça insanının, daha çok savaşların yaşanacağı topraklardır Mezopotamya.  
İnsanlık tarihinin özeti, uygarlıklarıyla, savaşlarıyla, kanla, sevinçle, zenginlik ve yoksullukla geçmişi ve emperyalizmin tası tarağı toplayıp kaçmak zorunda kalacağı özgür geleceğidir Mezopotamya.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...