21 Kasım 2015 00:50

iPad Pro, PC’ye karşı

iPad Pro, PC’ye karşı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Apple’ın yeni tableti iPad Pro’nun satışının başlaması ile birlikte Apple CEO’su Tim Cook da propagandaya başladı. Neymiş efendim iPad Pro şöyle iyiymiş böyle güzelmiş, insanlar PC’lerinin yerine onu koyacakmış, iPad Pro varken PC almaya ne gerek varmış... PC’ye neden gerek olduğuna geçmeden önce akıllı telefon, tablet, laptop ve masaüstü PC’lerin 2014 yılı pazar paylarına bir göz atalım. 

ABD kökenli bilgi teknolojileri araştırma firması Gartner’ın toptan satış rakamlarına dayanarak hazırladığı ocak 2015 tarihli rapora[0] göre 2014’te piyasaya sürülen cihazların yüzde 48.6’sı Android, yüzde 14’ü Windows, yüzde 11’i iOS ya da OS X yüzde 26’sı ise başka bir işletim sistemi yüklü olarak geliyor. Siz, “Ama bu sayının önemli bir kısmını bu tartışma ile alakası olmayan akıllı telefonlar oluşturuyor” demeden önce sayılarla devam edelim. 2014 yılı PC, notebook ve ultrabook satışları toplamı 318 milyon adet. Tablet satışları ise 216 milyon adet. StatCounter’ın 2015 ağustos ayı istatistiklerini [1] baz alırsak 318 milyonluk ilk grubun sadece küçük bir kısmının (yüzde 8.18) OS X işletim sistemi olduğunu kalanının ezici bir çoğunlukla (yüzde 85.93) Windows yüklü makinelerden oluştuğunu söyleyebiliriz. Tablet piyasasında ise Apple’ın payı yüzde 30’un altında [2]. Yani en iyimser sayıları bile baz alsak Apple’ın tablet ve bilgisayar piyasasındaki toplam payı yüzde 18 civarında ve bu payın yaklaşık üçte birini Apple’ın notebook ve masaüstü bilgisayarları oluşturuyor. Gartner’ın raporuna göre 2015 ve 2016’da toplam PC satışları yavaş da olsa (2015:+3 milyon, 2016:+12milyon) artmaya devam edecek. Tablet satışlarında da biraz daha hızlı (2015:+17 milyon, 2016:+26 milyon) bir artış eğilimi olacak. Yani daha uzunca bir süre tabletler klasik bilgisayarların yerini almayacak. 

Donanım teknolojisinin ilerlemesi sayesinde oldukça yüksek işlem gücüne sahip tabletler yapılabildiği doğru olmakla birlikte aynı teknoloji ilerlemesinin bilgisayarlar için de geçerli olduğu ve dolayısıyla daha büyük hacme daha fazla işlem gücü sığdırılabileceğini gözden kaçırmamak gerek. Ve günümüzde daha fazla işlem gücü pek çok iş için gerekli: Oyunlar, profesyonel video işleme, 3D tasarım ve animasyon... Liste daha da uzatılabilir. Tabletler ne kadar gelişirse gelişsin, hacim avantajı nedeniyle bilgisayarlar her zaman işlem gücü açısından tabletlerden bir adım önde olmaya devam edecek. Ve her zaman daha fazla işlem gücüne ihtiyaç duyan ciddi bir kitle var olmaya devam edecek. 

Tim Cook, elbette bunları bilmez değil. Kendisinin de bilgisayar kullanmaktan vazgeçip sadece iPad Pro’su ile idare ettiğini düşünmek de hayalcilik olur. Zaten Tim Cook’un sözlerine Apple’ın kurucularından Steve Wozniak da ikna olmamış olmalı ki geçtiğimiz günlerde bir konferansta tabletin kullanım alanının kendisi için sınırlı kaldığını belirtti. Bir diğer deyişle “iPad Pro PC’yi bitirecek” mealinde başlıklarla sunulan Tim Cook’un iPad Pro propagandası içi boş reklam söylevinden başka bir şey değil.

[0] http://www.gartner.com/newsroom/id/2954317
[1] http://gs.statcounter.com/#desktop-os-ww-monthly-201508-201508-bar

[2]http://www.statista.com/statistics/272446/global-market-share-held-by-tablet-operating-systems/

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...