13 Kasım 2015 00:58

İşçiler, Kürt sorunu, sosyalizm ve KP

İşçiler, Kürt sorunu, sosyalizm ve KP

Fotoğraf: Envato

Paylaş

1 Kasım seçimlerinin ardından bazı tartışmaların sol ve sosyalist çevrelerde ivme kazandığı görülüyor. Havuz medyasının ve diğer büyük medyanın yazar takımı köşelerinde, ekranlarda, şu anda bile Kürt yerleşim yerleri yakılıp, yıkılırken, Kürtler katledilirken soğukkanlı katillerin edası ile “HDP’nin oy kaybının nedenlerini” tartışıyorlar. Sorun bu kadar olsa tıynetleri bu denilip geçilebilirdi. Ama belli ki bu tartışmalar “sol komünistlerimizi” de etkisi altına almış.

Onlardan bazıları bir yığın gerekçe sıralayıp peş peşe ve ısrarla şunları yazıyorlar; “Solun gerçek düşmanı sermaye sınıfıdır; solun tek taraflaşma zemini emek-sermaye çelişkisidir. Temel çelişki! Solun emperyalizme ve dinsel gericiliğe karşı duruşu, yurtsever, aydınlanmacı, laisist, özgürlükçü konumlanışı bu temel çelişkiye ek başlıklar değildir; bu temel çelişkiye içerilmiş, ona bağlanmıştır... Emek-sermaye çelişkisini öne çıkarmayan, oraya basmayan bir solculuk, devrimci siyaset de olmaz. (Seçimlerin ardından… Sonuç? Kemal Okuyan 09.11.2015  Sol)

“Bizim ölçütümüz, yani solculuğun konusu sınıftır. Sömürü düzenini ve sömürüyle bire bir bağlantılı gericilik türlerini aklamaya karşı kırmızı çizgilerimiz var bizim. Çünkü bizim sınıfımız farklı.” (Boşluktan çıkış  Aydemir Güler  10.11.2015 Sol) Gerçekten çok farklı! Çünkü bunlara inanacak olursak Marx devrimci siyaset yapmıyordu, Lenin zaten bu işleri bilmiyordu! Marx İrlanda Sorunu’nun çözümünde İngiliz işçilerinin “İrlanda’yı kurtaracağını” düşünüyordu. Ancak gelişmeler Marx’ı İrlanda kurtulmadan İngiliz işçilerinin kurtulamayacağını düşünen bir noktaya getirmişti. Herhalde Marx emek-sermaye çelişkisinden habersizdi!
Lenin daha 1900’lerin başında işçilerin gericiliğin her türüne karşı sosyal-demokratça - 0 zamanlar sosyal demokrasi sosyalizmi temsil eden bir adlandırma idi- bir tepki göstermeden, demokrasi için mücadele etmeden sosyalist sınıf bilinçlerini geliştiremeyeceklerini söylüyor, işçileri büyük Rus şovenizmine karşı silahlandırıyor, bunu pratik mücadelesi içinde kanıtlıyordu. Bolşevikler Finlandiya’nın bağımsızlığını tanırken onlara “Ama sizin içinizde emek-sermaye çelişkisi çözülmemiş” demiyorlardı. Emperyalizm koşullarında Norveç, İsveç’ten ayrılırken bunu ulusların kendi kaderini tayin hakkının mevcut koşullarda gerçekleşebileceğinin örneği olarak veriyorlardı. Keza daha yakın tarihte Slovaklar Çeklerden ayrıldılar ve kendi kaderlerini tayin ettiler.

Eğer bütün bunlar yok sayılıyorsa işçi sınıfından, emek-sermaye çelişkisinden bahsedenler işçilere hangi politikaları öğretecekler? Bugün ülkede bir demokrasi sorunu ve onun içinde olanca ağırlığı ile bir ulusal sorun -Kürt sorunu- var ve ezilen, her türlü hakkı inkar edilen Kürtlerin hakkı savunulmadan hangi sosyalizmin propagandası yapılacak, hangi işçilerin birliği savunulacak? Demokrasi mücadelesinin üstü atlanarak, işçilerin bu mücadeleye kendi enternasyonalist platformları ile katılmaları sağlanmadan, her demokratik mücadeleyi genel amaçlarına bağlamayı başaramadan sosyalizm mücadelesi adına en küçük adım atılabilir mi? Emek-sermaye çelişkisi ve mücadelesi zaten sınıflı toplumun en doğal gerçeklerinden birisi değil mi? İşçiler metal işçilerinin son direnişlerinin de açıkça kanıtladığı gibi emeğin sermayeye karşı mücadelesini veriyorlar ve onun için böyle “sosyalistlere, komünistlere” de ihtiyaçları yok! Siz işçilere onların bilinç ve örgütlerini ilerletebilmeleri için ne diyorsunuz? 

Ülke kanıyor, Kürt yerleşimleri yakılıp yıkılıyor. Kürtler bekliyor ki batıdan güçlü, namuslu, onurlu sesler yükselsin! Kimse Saray ve partisinin Kürtlerini bahane edip Kürtlerin en temel demokratik haklarını savunmaktan vazgeçmesin. Kürtlerin ilan ettikleri öz yönetim, özerklik haklarını kendi kendini yönetmenin bir biçimi olarak görsün ve desteklesin. İdeolojik olarak eleştirmek mi istiyorlar? Bunları yapacak zamanları da, organları da bolca var ve olacak! Bunun için uygun araç ve yöntemleri kullansınlar. Kürtler çok şey mi istiyorlar? Emek, demokrasi ve barış güçlerinin harekete geçmesi için daha nelerin olması, daha nelerin beklenmesi gerekiyor? 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...