12 Kasım 2015 01:00

Asgari ücret

Asgari ücret

Fotoğraf: Envato

Paylaş

AKP seçim vaatlerinden dönmeye şimdiden başladı. Önce, “Biz asgari ücreti net 1300 TL yapacağız demedik. Asgari Ücret Komisyonuna 1300 TL’yi önereceğiz” dedik diye vaatlerini inkar ettiler. Şimdi de, basın üzerinden asgari ücretin 1300 TL’ye çıkması durumunda ekonominin ne kadar büyük yük altına gireceği propagandasını yapıyorlar.
İşverenler AKP’ye baskı yapıyormuş, asgari ücret 1300 TL olursa işten çıkarmalar olurmuş, kayıt dışı artarmış vs. vs.
Gazete haberleri ve TV görüntüleri daha yeni. İsteyen internet üzerinden seçim konuşmalarını tarar. Kim ne söylemiş orada duruyor. “Asgari ücreti net 1300 TL’ye çıkaracağız” diye seçim vaadinde bulundunuz. Belki de milyonlarca işçi ve işçi yakını sırf bu vaadiniz nedeniyle size oy verdi. Asgari Ücret Komisyonunun sizin isteğiniz dışında bir rakama karar veremeyeceğini herkes biliyor. Kimseyi kandıramazsınız.
Patronlara atfen gazetelerde çıkan haberler de ilginç. Patronlar 1300 TL asgari ücreti ekonominin kaldıramayacağını söylemiş. İyi de patronların aklı başına yeni mi gelmiş? Seçimler öncesinde hiç biri Davutoğlu’ya bunu söylememişti. TÜSİAD toplantısında CHP Lideri Kılıçdaroğlu’ya sordular asgari ücret meselesini ama bir süredir yazılanlar doğruysa, yani Davutoğlu’yu sıkıştırıyorlarsa, seçim öncesi bu vaat nedeniyle niye eleştirmediler. Ya da bugün söylediklerini niye söylemediler?
Anlaşılıyor ki, Davutoğlu topu Asgari Ücret Komisyonu ve patronlara atarak, asgari ücreti 1300 TL’nin altında tespit etmek istiyor. Davutoğlu’nun hesabını boşa çıkarmanın tek yolu işçilerin ellerine pankartlarını alıp sokağa çıkarak gücünü göstermesi, Davutoğlu’ya söylediklerini hatırlatması olacak.
Yazarımız İhsan Çaralan’ın deyişi ile asgari ücret tespiti adeta en büyük toplu iş sözleşmesi. Sendikalar da, AKP’nin asgari ücret konusundaki vaadini inkar etmesine tepki göstermeli. Sendikaların en başta görevlerinden biri asgari ücretin yükseltilmesi konusunda hükümetleri sıkıştırmaktır.
AKP, ‘Bir sonraki seçim dört sene sonra, asgari ücret konusundaki vaadimizi inkar etmemizi kimse dört sene sonra hatırlamaz’ diye düşünüyor olabilir. Ama işçilerin hesap sormak için dört sene sonrayı beklemediğini görmesi de onun fikrini değiştirebilir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...