08 Kasım 2015 00:57

Artık eskisi gibi olmayan şeyler

Artık eskisi gibi olmayan şeyler

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Eski, şimdiye ait olmayan şeylerin genel adı. Tarih denen şeyin mütemmim cüzü. Yani eskiden vardı, şimdi yok. Dolayısıyla eski. Polisin bianet muhabirine söylediğini tashih ediyorum o yüzden: Her şey eskisi gibi olamaz, çünkü her şey şimdiki gibi. Nasıl mı? 

80 öncesinin hikâyelerini çok dinledim. Dinlediğim zamanlar, bana eski gibi gelirdi. Fis köyü, Kobanê’ye çıkış, Eruh, Dörtlerin Gecesi, Mehmet Sincar, Musa Anter, bombalanan parti binaları, öldürülen gazeteciler, Seydo Aydoğan, Uğur Kaymaz, Erdal Can, Ceylan Önkol... Aralara haksızlık ederek saydım ve bir kısmını iyi dinlediğim, bir kısmını gördüğüm şeyleri yazdım sadece. Eski sanıyordum her defasında. Sonra gördüm ki, eskiyen pek bir şey yok. Olan, halen oluyor olan. 

Kadri Bağdu ismini anımsıyoruz, değil mi? 10 Ekim 2014’te Adana’da katledilen gazete dağıtımcısı. Bir kuşağın Press filmiyle izlediği ve “vay canına ne zamanlarmış” dediği zamanların aslında “eski” olmadığını gördük.

Cizre serhildanını videolardan izlemiştik, birçok insanın gözünün önünde duruyordu İzzet Kezer’in beyaz bayrağı. “Vay canına,” denmişti “demek böyle şeyler olmuş.” Eskiydi, geçmişti, sosyal medyanın bile bu kadar yayıldığı zamanda olacak değildi ya. Sonra 2015 Newroz’una gelindi. Hacı Lokman’ı gördük bir arabanın ardında. “Gereken yapılır” dedi haşmetliler. Eski değilmiş meğer, o da. 

1992’de, Kızıltepe’de Seydo Aydoğan’ı katlettiler. Hizbullah olduğu söylendi, küçücük bir ilkokul talebesiydim. Okulumun önünde oldu olay, zamanla unuttum. Dedim eskiydi onlar, bir daha olacak değil ya. Büyüdüm, 2004’e geldik. Aynı Kızıltepe’de Erdal Can’ı öldürdüler sokağın ortasında. Vay canına, o da mı eskide kalan bir hadise değilmiş?

Bir süredir Müslüm Yücel’in Amara’dan İmralı’ya – Abdullah Öcalan kitabını (Alfa, 2014) okuyorum tekrar. Ve orada da görüyorum, okuyorum, öğreniyorum. Hiçbir şey eskide değil. Her şey şimdi. Şimdi ve şu an. Ne varsa burada, her şey yeni, taze, bu lahzada, şimdinin parçalanmaz akışında. Evet.
Her şey eskisi gibi. Çıldırtacak kadar üstelik.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...