07 Kasım 2015 00:50

5G’de yol haritası kesinleşti

5G’de yol haritası kesinleşti

Fotoğraf: Envato

Paylaş

5G için uluslararası yol haritası Uluslararası Telekomünikasyon Birliği(ITU) tarafından açıklandı. Aralarında Türkiye’nin de olduğu Birleşmiş Milletler üyesi 193 ülkenin de onayladığı plan 5G’ye geçişin hedefini 2020’ye koyuyor.  

Hatırlayacağınız üzere Türk Telekom’un 175. yıl kutlama etkinliğinde Recep Tayyip Erdoğan  “3G’de iki yıl sabredersek 4G’yi atlayıp 5G’ye geçebileceğimizi” ve “4G’ye şimdi geçilirse ülkenin çöplüğe döneceğini” iddia etmişti. Erdoğan’ın Nisan ayındaki bu açıklamasının ardından önce Mayıs ayı sonunda 4G ihalesi 26 Ağustos’a ertelenmiş, ardından da Temmuz ayı sonunda Ağustos’ta yapılacak olan 4G ihalesinin şartnamesinde değişikliğe gidilmiş ve 4G yerine “4,5G” ile hizmete başlanacağı açıklanmıştı. Hemen hatırlatalım bu konularda standartları belirleyen ITU’nun 4,5G diye bir tanımı yok. Üstelik ITU, BTK’nın 4,5G olarak adlandırdığı standartları 4G olarak adlandırıyor.[0] 

Daha önce hem iki yılda 5G’ye geçişin mümkün olmadığına[1] hem de 4,5G yalanına[2] bu köşede değinmiştik. Şimdi işin geldiği noktada 5G’ye Erdoğan’ın iddia ettiği gibi iki yılda değil de 2020’den yani beş yıldan önce geçemeyeceğimiz gerçeği Türkiye’nin de onayladığı IMT-2020 planı ile doğrulanmış oldu. 
Geriye “iki yıla 5G’ye geçebileceğimiz” iddiasının neden ortaya atıldığı ile ilgili koca bir soru işareti kaldı. Erteleme ve ihale şartnamesinde yapılan değişiklikler göz önünde bulundurulduğunda Aselsan, Netaş ve Argela ortaklığında geliştirilen yerli baz istasyonu Ulak projesi bu konudaki en makul şüpheli. Ulak, ihalenin ilk yapılacağı tarih olan 26 Mayıs’ta henüz hazır değildi. Ertelemenin ardından ihale şartnamesinde yapılan LTE-Advanced kullanılma zorunluluğu ve kullanılması zorunlu yerli ürün miktarındaki artış vb. değişikliklerin çoğu Ulak’ı ihalede avantajlı hale getiriyor. Tartıştığımız şeyin sadece 5G teknolojisine geçiş değil milyarlarca dolarlık bir ihale pastası olduğunu da hatırlatıp ihale ile ilgili makul şüphelerimizi buraya not düşelim.

[0] http://www.itu.int/net/pressoffice/press_releases/2010/40.aspx
[1] http://www.evrensel.net/yazi/73900/4gyi-atla-ma-mak
[2] http://www.evrensel.net/yazi/74576/4-5g-yalani

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa