05 Kasım 2015 00:58

AKP'nin işi zor

AKP'nin işi zor

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Seçim bitti. Dört gündür değerlendirmeler yapılıyor. Söylenmeyen bir şey kalmadı neredeyse. Ben de seçimleri değerlendireceğim ama daha sonraki günlerde. Bugünlerde bazı çevrelerde seçim değerlendirmelerine akıl ve mantık yerine duygular yön veriyor. Çok çalışmanın, çok istemenin sonucu oluşan duygusal ortam, yerini sağduyulu düşünmeye bıraktığında, bugün alınılabilecek bazı sözlerin sakince dinlenebileceği günler geldiğinde gerçekler üzerine konuşmak daha sağlıklı olacak.
AKP, zafer mi kazandı?
Zaferden çok, buna kendini kurtarma denebilir. AKP tek başına hükümet kuracak kadar milletvekili çıkararak bir süreliğine, yaptığı hukuk dışı icraat ve yolsuzluklar nedeniyle hesap sorulma durumundan kurtuldu.
Ne kadar süre?
Kesinlikle dört yıl değil.  
AKP, hesap vermekten bir süreliğine kurtuldu ama büyük bir bela ile karşı karşıya da kaldı. Ekonomik sorunlar AKP’nin belini bükecek. Mevcut ekonomik durum nedeniyle, CHP ve MHP belki de hükümete ortak olma derdinden kurtuldukları için seviniyorlardır.
İşsizlik, enflasyon, cari açık, durgunluk, inşaat sektöründe tıkanma vs. vs.
AKP, ekonomik sorunlardan dikkati başka yönlere çekmek için numaralara en kısa zamanda başlayacaktır. Daha şimdiden Başkanlık falan demeye başladılar.
Başkanlık, anayasa değişikliği ve “benim türbanlı bacım” tartışmaları (bu arada ilk türbanlı hakim sahne aldı) ekonomik sorunların tartışılmaması, gözlerden ırak tutulmaya çalışılması için gündeme getirilecek ve siyasi gündem yapılacaktır.
Emek ve demokrasi güçleri, kendi gündemini kendi yapmalıdır. AKP’nin gündeminin peşine takılmamalıdır.
Bütün emek ve demokrasi güçlerinin ortak talebi olan asgari bir programın gündeme getirilmesi ve tartışılması, bu program için en geniş ittifakın oluşturulması ve talepler için somut bir mücadele planı yapılmalıdır.
Türkiyelileşmeyi program ve en geniş ittifak anlayışı sağlayacaktır. İyi niyet ve kardeşleşme söylemleri Türkiyelileşmek için yeterli olmuyor. Bunu gördük.
Türkiye’nin ekonomik ve demokratik talepleri ve bu taleplerin öznelerinin birlikte örgütlenmesi mücadelenin birleşmesini ve kardeşleşmeyi getirecektir.
Hedefimiz muhalefet, ana muhalefet değil iktidardır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...