04 Kasım 2015 00:44

Sağ bırakılmak

Sağ bırakılmak

Fotoğraf: Envato

Paylaş

İnsan dahil tüm canlıların genetik kodları sağ kalmayı merkezine almıştır. Her koşulda sağ, salim kalabilmek...
Seçimden ziyade insanların zorunlu bir tercihe mecbur bırakılmak istendiği günlerden geçtik, geçiyoruz. “Savaş ve çatışma olmasın, çocuk, genç dahil her yaştan insan ölmesin” diyen ekseriyet genetik kodlarının peşinden giderek sağ kalabilmek adına oy kullandı diyebiliriz. Bir anlamda insandık canlıya dönüştürüldük gerçekliğini de reddedemeyiz. AKP’li seçim hükümeti “beyaz toroslardan faili meçhullere” uzanan söylemi ve bombalanmış miting alanlarında son nefesini vermek üzere olan canlara ve yaralılara devlet envanterinden kimyasal silah yani biber gazı kullanmaya varan icraatları ile net bir tercih dayattı. Geldik bugüne: Sağ kalabilenleriz işte...
Sağ kaldık kalmasına ama sağlıklı mıyız? Sağlık bedenin bütünlüklü görünmesi, ilaç kullanmamak mıdır sadece? Elbette hayır. Bilindiği üzere sağlık salt bedensel ve ruhsal iyilik hali olmayıp aynı zamanda sosyal ve siyasal iyilik halidir.
Barışı, toplumsal barışı seçim sürecinde parlemento çoğunluğu eldesi için rehin alan bir anlayışın sağlığın bedensel iyilik hali dışındaki olmazsa olmazlarını hayata geçirebilmesi mümkün değildir. Ruhsal, sosyal ve siyasal iyilik hali her iki seçmenden birisinin hatta ekseriyetinin aynı partiye oy vermesi ile sağlanabilecek bir durum değildir.
Sağlık ve sosyal güvenlik alanında güzel günlerin gelebileceğini paylaşmak isterdim bir seçim ardından. Maalesef bundan söz edemeyeceğiz. Genel Sağlık Sigortası (GSS) öyle görünüyor ki bundan sonra daha ziyade “tamamlayıcı sağlık sigortası ile gündeme gelecek. Yani eskinin hatırlatıcılığında SSK, Bağkur, Emekli Sandığı primlerini ödemiş olmak, SGK’lı olmak yetmeyecek sağlık hakkından tam olarak yararlanabilmek için. Cepten ek para ödemeden ya da özel sigorta şirketlerine tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmadan hasta olduğumuzda sağlık hizmetlerinden eksiksiz yararlanamayacağız.
Yeni AKP hükümetinin muhtemelen erken icraatlarından birisi sağlık alanında katkı paylarının daha da artırılması olacak. İşte bu noktada emek örgütlerine çok görev düşüyor. Toplumu salt öldürülmemek yani bedenen sağ bırakılmak, savaşın ve çatışmanın girdabına sokulmamak bedeli ile rehin alan anlayışın unuttuğu bir şey var: “İnsanı ormanın içinden çıkartabilirler ama ormanı insanın içinden çıkarmaları mümkün değildir.” İşte o orman daha fazla barış, daha fazla özgürlük, eşitlik, adalet ve demokratik haklar demektir.
Birlikte başarabilmek mümkün. Bir seçim ardından sağlık ve sosyal güvenliğe dair daha fazla iç karartıcı öngörülerle sizleri sıkmak istemiyorum.
Şimdilik sağlıcakla kalın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...