03 Kasım 2015 01:00

Kıdem tazminatı ödemek zorunda

Kıdem tazminatı ödemek zorunda

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: Ben, altı yıldır bir işyerinde çalışıyorum. Geçtiğimiz ay içinde bana işim ile ilgili olmayan bir suçtan dolayı dava açıldı ve mahkemem aralık ayı içinde olacak. Acaba, bu suç nedeni ile ceza alırsam, iş sözleşmemi işveren sona erdirebilir mi?

CEVAP: İş Kanununun 25. maddesinin II. Bendi ‘Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri’ başlığı altında işçinin iş sözleşmesinin hangi durumlarda tazminat hakları ödenmeden ve bildirim süreleri verilmeden feshedileceğini düzenlemektedir. İş sözleşmesi sadece bu bent kapsamı içinde kalan haller gerekçe gösterilerek feshediliyor ise bu durumda, işçi tazminat haklarından faydalanamaz.
Ancak, maddenin diğer bentlerine göre yapılacak olana fesihlerde işçinin kıdem tazminatı ödenmek durumundadır. Bu düzenlemelerden bir tanesi de 25. maddenin 4. bendinde düzenlenen, işçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığının İş Kanununun 17. maddesinde belirtilen bildirim sürelerini aşması halidir. Bu durumda işçinin çalışma süresine göre belirlenen bildirim süresini aşan tutukluluk süresinin varlığı durumunda işçinin iş sözleşmesini işveren kıdem tazminatı ödemek koşulu ile feshedebilecektir. Bu düzenlemeye göre, işçinin işyeri dışında işle ilgili olmayan bir suç işlemiş olması tek başına işverene fesih hakkı tanımaz. Yukarıda belirttiğimiz gibi, tutukluluk süresinin bildirim süresini aşmış olması şartı da aranmaktadır. Dolayısıyla, işveren, sizi bu bent kapsamına dayanarak tazminatsız olarak işten çıkarması söz konusu olamaz. Kaldı ki tutukluluk hali gibi bir durum sizin açınızdan söz konusu değildir sorunuzdan anladığım kadarı ile.
İş Kanununun 25. maddesinin II. Bendinin (f)  fıkrası ise, ‘işçinin işyerinde 7 günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi’ halini düzenlemektedir. Buradaki ayrım ise, işlenen suçun işyeri sınırları içinde ve işyeri ile ilgili olması halidir. Ayrıca, işçi hakkında verilen mahkumiyet kararının da kesinleşmiş olması gerekmektedir.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...